Zilele Filmului Columbian, de joi până duminică, în Capitală

Conferinţa "Preistoria literară a lui Gabriel García Márquez" şi documentarul "Căutându-l pe Gabo/ Buscando a Gabo", de Luis Fernando Bottia, deschid, joi, Zilele Filmului Columbian, un eveniment care se va desfăşura până duminică, în Capitală.

93 afișări
Imaginea articolului Zilele Filmului Columbian, de joi până duminică, în Capitală

Zilele Filmului Columbian, de joi până duminică, în Capitală (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Astfel, conferinţa va fi susţinută de scriitorul şi jurnalistul Dasso Saldívar, autor al volumului "Viaje a la semilla" - o biografie a scriitorului columbian atât de îndrăgit şi de tradus în România -, urmând apoi proiecţia documentarului "Buscando a Gabo/ Căutându-l pe Gabo" (2007), regizat de Luis Fernando Bottia, cu subtitrare în limba engleză. Evenimentul va avea loc în Sala Auditorium a Instituto Cervantes, în prezenţa Victoriei González Ariza, ambasadoarea Columbiei în Polonia şi România.

Primul lungmetraj va fi proiectat vineri, de la ora 19.00. "La cara oculta", de Andrés Baiz, este un thriller care explorează limitele dragostei, geloziei şi trădării. Protagonistul, Adrián, este un tânăr regizor de orchestră. El şi iubita sa, Belén, par foarte îndrăgostiţi, numai că, la primul semn că el o înşală, ea dispare fără urmă. Adrían se consolează cu o tânără cameristă care este un "element cheie" în rezolvarea misterului dispariţiei lui Belén.

Totodată, sâmbătă, de la ora 18.00, va fi proiectat "Infierno inolvidable", de Luis Alfredo Sánchez, un film care prezintă obsesiile, visurile şi momentele esenţiale din viaţa scriitorului columbian Álvaro Mutis.

Tot sâmbătă, de la ora 20.00, va fi prezentat filmul "El vuelco del cangrejo", de Oscar Ruíz Navia. Acţiunea lungmetrajului se desfăşoară în La Barra, un sat îndepărtat din Pacificul columbian. Cerebro, lider al nativilor "afrodescendenţi", se contrazice puternic cu Paisa, un moşier care doreşte să construiască un hotel pe plajă. Daniel, un orăşean ciudat şi tăcut, ajunge într-o seară oarecare şi rămâne acolo câteva zile bune, aşteptând să ia parte la o plecare clandestină destinată să-l scoată din ţară. O fetiţă (Lucía) şi doi adolescenţi (Miguel şi Israel) sunt singurii care încearcă să-l ajute, numai că va trece mult timp până să reuşească să facă rost de o ambarcaţiune. Răbdarea lui Cerebro ia sfârşit atunci când Paisa instalează pe plajă două difuzoare enorme şi începe construcţia unei bariere menite să dividă teritoriul. Daniel, în încercarea sa de a fugi, va rămâne într-un final prins în mijlocul crizei din sat, ai cărui locuitori se încăpăţânează să dispară, în ciuda progresului iminent.

De asemenea, duminică, de la ora 18.00, va fi proiectat "Los ninos Invisibles", de Lisandro Duque Naranjo. Trei copii fac o obsesie din a deveni invizibili. Ca să poată face acest lucru trebuie să fure o găină, să sacrifice o pisică şi să fure scapularul unei fotografii a Fecioarei ca să pună pe el viscerele animalelor sacrificate. La miezul unei nopţi cu lună plină, cel ales pentru experiment trebuie să poarte scapularul şi astfel, ajutat de forţele întunericului, să devină invizibil.

Totodată, la ora 20.00, va fi proiectat "Al final des espectro", de Juan Felipe Orozco. Filmul prezintă povestea lui Vega, o femeie care, după ce a trecut printr-o experienţă traumatizantă, începe să simtă frica atunci când se află în spaţii deschise (agorafobia). Din acest motiv se îndepărtează de locul de muncă şi, la sfatul tatălui său, se mută într-un apartament nou. Această schimbare radicală o face să vadă lucruri inexplicabile şi să audă voci, întâmplări care o fac să se găsească într-o situaţie disperată.

Zilele Filmului Columbian sunt organizate de Instituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei Columbiei în Polonia şi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici