Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea lui Eminescu, sărbătorite în străinătate

"E-mail-uri eminesciene", o expoziţie de carte pentru copii şi un seminar internaţional se numără printre evenimentele organizate de Institutul Cultural Român (ICR) în străinătate pentru a sărbători Ziua Culturii Naţionale, dar şi împlinirea a 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.

635 afișări
Imaginea articolului Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea lui Eminescu, sărbătorite în străinătate

Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea lui Eminescu, sărbătorite în străinătate (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

ICR Budapesta reia proiectul "E-mail-uri eminesciene", prin care, de ziua poetului, trimite la peste 600 de adrese electronice din baza sa de date texte traduse din opera lui Eminescu. În acest an, manifestarea marchează şi centenarul morţii lui Ion Luca Caragiale. Sub titulatura "E-mailuri eminesciene, caragialiene, cărţi audio şi invitaţie la studio", vor fi trimise texte în traducere maghiară din satirele lui Eminescu în joncţiune cu schiţele lui Caragiale. E-mail-urile atrag atenţia asupra bibliotecii de la ICR Budapesta, care dispune de un fond de carte de peste 16.000 de volume, printre care facsimile ale manuscriselor eminesciene atât în variantă tipărită, cât şi în format digital, dar şi aproximativ 40 de cărţi audio, inclusiv înregistrările unor piese caragialiene.

Institutul de la Chişinău, care poartă numele poetului Mihai Eminescu, organizează, duminică, o expoziţie de carte pentru copii pe teme eminesciene, o expoziţie de pictură şi concertul "Dor de Eminescu", susţinut de orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, cu două invitate speciale - sopranele Olga şi Claudia Caia, strănepoatele lui Ion Creangă.

Luni, ICR Chişinău organizează conferinţa publică "Eminescu şi viziunea paradiziacă", susţinută de preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici. Evenimentul este conceput pentru a marca ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, zi care va deveni şi sărbătoare oficială a ICR Chişinău, care îi poartă numele. La eveniment vor fi invitaţi să participe personalităţi politice şi economice, conducătorii principalelor instituţii de cultură din Republica Moldova, ale ONG-urilor cu profil cultural, partenerii şi bursierii ICR Chişinău.

Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul organizează joi, 19 ianuarie, un cocktail la sediu, cu ocazia începutului de an şi a Zilei Culturii Naţionale, la care sunt invitaţi partenerii institutului ca o formă de mulţumire pentru colaborarea din cursul anului anterior.

De asemenea, cu ocazia Zilei Culturii Române, ICR Lisabona a organizat joi expoziţia de fotografie, video şi texte intitulată "Romania Seen Through Your Camera", care va fi găzduită de Palácio da Independência din Lisabona. Proiectul expoziţiei de fotografie aparţine unor tineri portughezi (Daniela Guerreiro de Oliveira, Hugo da Mota Peixoto, João Pedro Correia, Joana Carvalho Fernandes), membri ai asociaţiei de tineri jurnalişti Youth Press Portugal. Expoziţia este rezultatul călătoriei în Transilvania pe care tinerii jurnalişti portughezi au efectuat-o în cadrul proiectului european intercultural "Romania Seen Through Your Camera", organizat de asociaţia română Support 4 Youth Development. În cadrul evenimentului vor susţine prelegeri Vasile Popovici, ambasadorul României în Portugalia, precum şi arheologul portughez Alexandre Martins Viegas Cesário, care va vorbi despre personalitatea istoricului român Scarlat Lambrino, stabilit în Portugalia după Al Doilea Război Mondial. Tot cu această ocazie, o serie de documente istorice referitoare la Scarlat Lambrino va fi donată de arheologul portughez Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Totodată, ICR Madrid organizează seminarul internaţional "Modernitatea clasicilor, Mihai Eminescu şi I. L. Caragiale", în perioada 24 - 26 ianuarie, la Universitatea Complutense. Evenimentul va avea în program conferinţe, lecturi şi momente teatrale.

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi prozatori români, fiind considerat poetul naţional. Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici