Ziua Mondială a Teatrului: Spectacole, conferinţe şi dezbateri, miercuri, în Capitală

Ziua Mondială a Teatrului va fi marcată miercuri, 27 martie, prin spectacole, conferinţe şi dezbateri în instituţiile culturale din subordinea Primăriei Capitalei.

143 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Teatrului: Spectacole, conferinţe şi dezbateri, miercuri, în Capitală

Ziua Mondială a Teatrului: Spectacole, conferinţe şi dezbateri, miercuri, în Capitală

Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra" a pregătit, de la ora 18.00, la sala Liviu Ciulei evenimentul „Întâlnire în două acte" – în parteneriat cu UNATC I.L.Caragiale. Este vorba despre două întâlniri eveniment între tânăra generaţie de actori şi două personalităţi marcante ale scenei româneşti: Emilia Popescu şi Oana Pellea. Evenimentul este cu intrare liberă şi va fi transmis şi pe pagina oficială de Facebook a teatrului, în sistem LIVEstream.

La Teatrul de Comedie, de la ora 19.00, are loc o reprezentaţie specială a spectacolului „Căsătoria" de N.V. Gogol, regia Andrei şi Andreea Grosu, programată în cadrul Campaniei Naţionale derulată de UNITER, „Artiştii pentru artişti".

„Astfel, Teatrul de Comedie se alătură demersului caritabil UNITER, realizat de 20 de ani împreună cu instituţiile de cultură din România. Încasările din vânzarea de bilete sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală, din care sunt ajutaţi oamenii de teatru care se confruntă cu probleme medicale complicate”, transmite Primăria Capitalei, într-un comunicat.

Totodată, în mediul online, Teatrul de Comedie va derula Campania „Felicită-ne tu, de Ziua Mondială a Teatrului!", o campanie destinată social media, prin care spectatorii sunt invitaţi să îşi exprime motivele pentru care ar felicita activitatea Teatrului.

Teatrul C. I. Nottara organizează, de la ora 14.30, un tur ghidat cu intrare liberă în cadrul expoziţiei „Origini/Repere – o călătorie în istoria Teatrului Nottara".

De asemenea, tot miercuri, de la ora 19.30, la sala „George Constantin" are loc piesa „Ivona – principesa Burgundiei" de Witold Gombrowicz

La Teatrul Mic, la ora 19.00, în Sala Atelier are loc spectacolul „Romeo şi Julieta", de William Shakespeare, regia Liliana Pană

Teatrul „Ion Creangă” prezintă de la ora 10.00, în Sala Mare a Teatrului, spectacolul ,,Punguţa cu doi bani", iar ulterior se va difuza un documentar in memoriam Cornel Todea.

Teatrul Excelsior prezintă, de la ora 19.00, în Sala Ion Lucian, spectacol "(R) evoluţii – Ghid de supravieţuire în secolul XXI", de Yael Ronen şi Dimitrij Schaad, regia Radu Nica. Spectacolul propune o călătorie inedită în viitor şi investighează problemele cu care omenirea s-ar putea confrunta peste doar câteva zeci de ani, într-o lume guvernată de inteligenţa artificială.

La Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB- are loc de la ora 19.00, în Sala Mare a Hanului Gabroveni, concertul Urban Gypsy & Emil Bîzgă, în cadrul Stagiunii ARCUB Jazz Live. Inainte de începerea concertului se va cita din mesajul lui Jon Fosse, primit de la UNITER.

Teatrul de Revistă „Constantin Tănase" prezintă în 30 martie, de la ora 19.00, spectacol „Nişte senzaţii..." de Georges Feydeau. O comedie savuroasă din perioada La Belle Epoque, după piesa „A răposat mama coniţei" (titlul original, „Feu la mère de Madame") a celebrului dramaturg francez Georges Feydeau (1862 – 1921). Traducerea şi adaptarea acestui text aparţine lui Georges Doroşenco.

Tot în 30 martie, la ora 19:00, înainte de începerea spectacolului „Scumpa mea, Eva", cea mai nouă premieră a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase", actriţa Oana Ghioca va da citire mesajului oficial adresat cu ocazia ediţiei 2024 a Zilei Mondiale a Teatrului de către Jon Fosse, scriitor şi dramaturg norvegian, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2023. Reflecţiile şi ideile sale asupra Teatrului, Artelor Spectacolului şi Culturii Păcii într-o lume tot mai nesigură sunt reunite în mesajul care poartă titlul „Arta este pace!".

Teatrul Dramaturgilor Români va prezenta de Ziua Mondială a Teatrului spectacolele: Iona de Marin Sorescu, coordonare scenică Victor Ioan Frunză (ora 17:00, TNB - Sala Atelier - reprezentaţie în cadrul Campaniei Artiştii pentru Artişti) şi Nuntă în cer de Mircea Eliade, regia Zsuzsánna Kovács ora 19:00, TDR - Sala „Iosif Naghiu".

Opera Comică pentru Copii prezintă miercuri, de la ora 19.00, „Gala extraordinară de balet". Invitaţii Galei sunt prim-solişti ai companiilor de balet de renume din România, printre care se numără Opera Maghiară şi Opera Română din Cluj-Napoca, Opera Română din Craiova, Opera din Braşov, Opera Naţională din Bucureşti, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" din Constanţa, Opera Naţională Română din Iaşi şi Teatrul de Balet din Sibiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici