140 de milioane de lei pentru sprijinirea sectorului cultural independent afectat de pandemie

Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul privind schema de ajutor dedicată sectorului cultural independent din România. Potrivit Ministerului Culturii, operatorii culturali afectaţi de pandemie vor fi sprijiniţi cu 140 de milioane de lei.

102 afișări
Imaginea articolului 140 de milioane de lei pentru sprijinirea sectorului cultural independent afectat de pandemie

140 de milioane de lei pentru sprijinirea sectorului cultural independent afectat de pandemie

Conform unui comunicat al Ministerului Culturii, pentru a veni în sprijinul operatorilor culturali a căror activitate a fost afectată de pandemia SARS-CoV-2, ministerul a iniţiat proiectul de schemă de ajutor de minimis dedicată sectorului cultural independent din România, cu un buget de 140.000.000 lei, memorandumul fiind aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri.

„Pandemia COVID-19 şi efectele sale negative au reprezentat un şoc major pentru economia globală, dar şi pentru cea naţională. În acest context, sectorul cultural din România a fost unul dintre cele mai afectate. Cum ştim, timp de doi ani de zile aproape nimic din zona culturală nu a funcţionat. Vestea bună este că în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat Memorandumul privind schema de ajutor de minimis dedicată acestei industrii. A fost absolut necesar ca Ministerul Culturii să vină în sprijinul operatorilor culturali pentru a le asigura supravieţuirea, dar şi să susţină, printr-o serie de măsuri, repornirea motoarelor în sectorul cultural din România”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Proiectul a fost în dezbatere publică din 9 martie 2022, proces în urma căruia au fost primite sugestii şi observaţii de la reprezentanţii sectorului cultural, care au determinat majorarea cu 1.000 a numărului de potenţiali beneficiari, astfel încât schema de ajutor de minimis să poată veni în sprijinul a aproximativ 6.000 de operatori culturali.

Valoarea grantului acordat este de maximum 200.000 euro/entitate.

Potrivit comunicatului, din grantul acordat, beneficiarul îşi va achita cu prioritate obligaţiile fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central, existente la momentul acordării grantului, contribuind astfel la eficientizarea colectării veniturilor bugetare.

În perioada următoare, Ministerul Culturii va operaţionaliza schema de ajutor de minimis în vederea depunerii solicitărilor de finanţare de către operatorii culturali, iar intervalul de valabilitate va fi de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministrului Culturii de aprobare a prezentei Scheme până la data de 30 iunie 2023.

Data până la care se vor efectua plăţile ajutorului de minimis este cel târziu 31 decembrie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici