2 august 2011, cea mai importantă dată pentru economia mondială

Viitorul economic al planetei, pe termen scurt, se învârte în jurul datei de 2 august, când expiră termenul limită pâna la care Congresul american trebuie să majoreze plafonul de îndatorare, astfel încât SUA să nu intre în incapacitate de plată.

513 afișări
Imaginea articolului 2 august 2011, cea mai importantă dată pentru economia mondială

2 august 2011, cea mai importantă dată pentru economia mondială (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Dacă Congresul nu va vota majorarea plafonului datoriei publice de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact cât valoarea PIB), atunci banca centrală a SUA, Fed, va începe să plătească mai întâi datoriile statului către investitori, fiind astfel posibil ca statul american să fie în imposibilitatea de a plăti pensiile şi salariile, de exemplu.

Miercuri seară a avut loc o nouă întâlnire între democraţi şi republicani privind majorarea plafonului de îndatorare, întâlnire la care a participat, de data aceasta, şi preşedintele SUA, Barack Obama.

Unul dintre liderii republicanilor, Eric Cantor, a declarat la finalul întâlnirii că Obama, după ce a văzut că discuţiile nu au o finalitate concretă, s-a ridicat brusc de la masa negocierilor şi a ieşit din sală spunând că "nici un preşedinte, nici Ronald Reagan, nu ar participa la astfel de negocieri", conform Politico.

Democraţii au însă o altă variantă. Un consilier al partidului de la guvernare a declarat că ieşirea preşedintelui Obama din sală nu a fost una furtunoasă sau în semn de frondă. "Cantor l-a întrerupt în mod nepoliticos de trei ori pentru a promova soluţia unei ridicări temporare, pe termen scurt, a plafonului datoriei publice în timp ce preşedintele se pregătea să pună punct întâlnirii", a declarat el, conform aceleiaşi surse.

Citeşte mai multe despre importanţa datei de 2 august pentru economia mondială pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici