240 de agenţii de turism ies de pe lista neagră a Autorităţii Naţionale pentru Turism

După ce în urmă cu trei zile ANT a anunţat că a retras licenţele a peste 1380 de agenţii de turism pentru că nu aveau poliţe de asigurare, acum autoritatea şi-a nuanţat poziţia şi lucrează cu trei liste: a agenţiilor cu licenţe retrase, a celor cu licenţe radiate la cerere şi lista celor licenţiate.

1134 afişări
Imaginea articolului 240 de agenţii de turism ies de pe lista neagră a Autorităţii Naţionale pentru Turism

ANT lucrează acum cu trei liste, numărul agenţiilor de turism cu licenţă retrasă scade cu 240 (Imagine: Shutterstock)

Autoritatea Naţională pentru Turism a anunţat miercuri că a retras licenţele a 1.384 de agenţii care nu au prezentat o poliţă valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor sau pachetelor de servicii turistice. ANT preciza că este interzisă, potrivit prevederilor legale, „desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.

Lista de licenţe retrase înregistrează o scădere a numărului de agenţii, de la 1.384 la 1.138 de agenţii. Lista publicată iniţial a stârnit nemulţumirea unor companii, care fie au anunţat că vor acţiona în justiţie autoritatea şi vor cere despăgubiri consistente, fie au reproşat că nu au fost înştiinţate de acţiunea ANT.

Ulterior, autoritatea a anunţat că începând din luna martie a declanşat o acţiune de verificare a unei baze de date a agenţiilor de turism, o evidenţă de peste 10 ani. „În această perioadă, foarte multe agenţii s-au închis natural, altele şi-au mutat sediul, fără a comunica către ANT nici schimbarea sediului şi nici poliţa de asigurare. Estimăm la mai mult de jumătate acest tip de situaţii, cu caracter administrativ. Restul agenţiilor care în acest moment nu au asigurare, probabil că le vor transmite, în mare parte, până la sfârşitul anului”, explică ANT.

Publicarea celor trei liste, cea a agenţiilor licenţiate active, a agenţiilor cărora le-a fost retrasă licenţa în urma acţiunilor de control, precum şi lista agenţiilor care au cerut să le fie radiată licenţa sau anexa licenţei de turism se înscrie în lista acţiunilor premergătoare unor noi reglementări legale, privind asigurarea agenţiilor pentru insolvenţă şi faliment, Directiva Europeană stipulând că trebuie asiguraţi toţi banii turiştilor. În acest scop, pe circuitul de avizare internă se află un proiect de act normativ care va aduce corecţiile necesare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici