620 milioane de euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranziţie Justă 2021-2027

Proiectele finanţate prin Programul Tranziţie Justă 2021 – 2027, ale căror ghiduri au fost lansate joi, vor sprijini sectorul antreprenorial productiv mic şi mijlociu, pentru creşterea competitivităţii şi a capacităţii economiilor locale de a genera locuri de muncă durabile.

1968 afișări
Imaginea articolului 620 milioane de euro pentru IMM-uri, prin Programul Tranziţie Justă 2021-2027

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a lansat joi, în consultare publică, primele ghiduri ale solicitantului pentru două apeluri de proiecte ce vor fi finanţate printr-un program aferent perioadei 2021 – 2027. Proiectele finanţate prin Programul Tranziţie Justă 2021 – 2027 vor sprijini sectorul antreprenorial productiv mic şi mijlociu, pentru creşterea competitivităţii şi a capacităţii economiilor locale de a genera locuri de muncă durabile, sigure şi cu un nivel de salarizare atractiv.

Potrivit MIPE, prin cele două apeluri de proiecte IMM-urile din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş vor avea acces la finanţare în valoare totală de 620,46 milioane de euro pentru crearea de unităţi noi de producţie ori prestări de servicii, pentru extinderea celor existente, dar şi pentru diversificarea produselor şi serviciilor oferite. Proiectele selectate pentru finanţare trebuie să conducă la crearea de noi locuri de muncă, direct legate de investiţia finanţată, ce trebuie menţinute pe o perioadă de cel puţin 3 ani după finalizarea investiţiei.

„Lansăm astăzi (joi - n.r.) în consultare publică primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile naţionale aferente perioadei 2021 – 2027 şi, poate nu întâmplător, marcăm acest start prin două apeluri finanţate prin Programul Tranziţie Justă. Cele şase judeţe incluse în acest program Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş se confruntă cu pierderea de locuri de muncă în urma închiderii sau transformării unor activităţi dominante în economia locală, iar investiţiile pe care le putem face în aceste zone, din fonduri europene, reprezintă o gură de oxigen pentru mii de familii din aceste zone. Aceste prime apeluri aduc deja 620 de milioane în economia locală prin două tipuri de granturi care vor sprijini întreprinderile să investească în activităţi productive şi, mai ales, să creeze noi locuri de muncă. Fiecare întreprindere sprijinită, fiecare loc de muncă nou creat îşi multiplică beneficiile în comunitate, pentru că sunt familii întregi care depind de acestea. Până la sfârşitul anului 2023, vor fi deschise toate cele 87 apeluri de proiecte finanţate prin Programul Tranziţie Justă, adică vor fi create peste 11.000 noi locuri de muncă şi vor beneficia de reconversie profesională peste 30.000 de persoane din cele şase judeţe”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

IMM-urile din cele şase judeţe vor putea accesa două tipuri de granturi, prin intermediul a două apeluri de proiecte diferite. Cele două apeluri de proiecte se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş, înfiinţate până la data de 31 decembrie 2021 şi oferă acces la granturi de până la 2 milioane de euro şi la granturi între 2 milioane şi 5 milioane de euro în cadrul a două apeluri competitive, cu termen limită de depunere.

Sumele accesate vor fi investite în domenii de activitate eligibile, stabilite în conformitate cu normele privind ajutorul de stat regional şi de minimis şi vor urmări: crearea unei unităţi noi de producţie / prestări servicii; extinderea capacităţii unei unităţi existente; diversificarea producţiei unei unităţi prin produse/servicii care nu au fost fabricate/prestate anterior în unitate.

Tipuri de investiţii eligibile în cadrul celor două apeluri sunt cele în active corporale precum lucrări de construire, extindere a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI); achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalaţii de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, cu excepţia mijloacelor de transport; achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuţia la dezvoltarea durabilă punctate în cadrul evaluării tehnice şi financiare. Alt tip deinvestiţii eligibile sunt în active necorporale: brevete, licenţe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect.

Unitatea de producţie/ prestare servicii finanţată trebuie să fie localizată în zona vizată de apel, adică teritoriul administrativ al judeţului corespunzător priorităţilor PTJ (P1 – Gorj, P2 – Hunedoara, P3 – Dolj, P4 – Galaţi, P5 – Prahova, P6 – Mureş).

Mecanismul de selecţie a proiectelor presupune verificarea eligibilităţii exclusiv în baza Declaraţiei unice întocmite de solicitant, iar evaluarea tehnică şi financiară se realizează doar pentru proiectele care se încadrează în limita a 130% din alocarea apelului, luând în calcul finanţările solicitate cumulate, în ordinea depunerii cererilor de finanţare.

Bugetul total al apelului Proiecte cu finanţare nerambursabilă între 2 – 5 milioane euro lansat în cadrul acţiunii „Dezvoltarea întreprinderilor şi a antreprenoriatului”, componenta „Investiţii pentru dezvoltarea IMM care sprijină creşterea durabilă şi crearea de locuri de muncă” este de 289,54 milioane de euro.

Cel de-al doilea apel, prin care se acordă granturi de până la 2 milioane de euro, dispune de un buget total de 330,91 milioane de euro.

Alocările sunt compuse din contribuţia Fondului pentru Tranziţie Justă (85%) şi contribuţia de la bugetul de stat (15%) şi se acordă sub formă de finanţare nerambursabilă, ce constituie de ajutor de stat regional şi de minimis.

Programul Tranziţie Justă 2021 – 2027 dispune de un buget total de 2,53 miliarde de euro şi are drept obiectiv principal sprijinirea unei diversificări economice durabile din punct de vedere al mediului, prin generarea de locuri de muncă durabile şi sigure. PTJ include şapte priorităţi de investiţii, corespunzătoare celor 6 judeţe incluse în program, la care se adaugă componenta de asistenţă tehnică.

Printre rezultatele aşteptate la finalul perioadei 2021-2027 se numără: 257 locuri de muncă directe create în IMM –uri; 845 întreprinderi sprijinite; 925 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională; gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator; 266 ha de suprafeţe vor beneficia de acţiuni de decontaminare şi reconversie; Sprijin în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru companiile Liberty Galaţi şi Azomureş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici