A doua mare bancă din China ar putea cheltui până la 15 miliarde dolari pentru o preluare în Europa

China Construction Bank (CCB), a doua mare instituţie de credit după active din China, intenţionează să facă o achiziţie de până la 15 miliarde de dolari în străinătate şi urmăreşte piaţa europeană pentru posibile ţinte.

225 afișări
Imaginea articolului A doua mare bancă din China ar putea cheltui până la 15 miliarde dolari pentru o preluare în Europa

A doua mare bancă din China ar putea cheltui până la 15 miliarde dolari pentru o preluare în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Achiziţia de până la 15 miliarde de dolari ar fi cea mai mare pentru o instituţie de credit chineză în străinătate. Cea mai mare bancă din China este Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), conform Financial Times.

"Unele dintre băncile din Europa au fost scoase la vânzare. Acum căutăm cea mai bună variantă", a declarat preşedintele CCB, Wang Hongzhang, într-un interviu pentru Financial Times.

CCB dispune de 100 de miliarde de yuani (15,8 miliarde de dolari) pentru preluarea integrală a unei bănci sau, în cel mai rău caz, pentru achiziţia a 30-50% într-o instituţie de credit mai mare.

Wang nu a nominalizat posibile ţinte de preluare, însă a afirmat că o investiţie în Marea Britanie, Germania sau Franţa ar fi cea mai atractivă.

Bancherii consideră că instituţiile financiare parţial naţionalizate de guvernele europene în timpul crizei ar reprezenta ţinte atractive.

Royal Bank of Scotland, la care statul britanic are o participaţie de 82%, are în prezent o capitalizare de 17 miliarde de lire sterline, iar Commerzbank, la care statul german deţine 25%, are o valoare pe piaţă de numai 9 miliarde de euro.

Analiştii şi bancherii afirmă, de mai mult timp, că băncile din China, cu capitalizări relativ ridicate, ar putea trece la preluarea unor rivali mai slab cotaţi din Vest. Activitatea a fost redusă însă, iar până în prezent cea mai mare achiziţie externă este preluarea de către ICBC a 20% din Standard Bank, din Africa de Sud, pentru 5,5 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici