A treia reducere a ratingului Spaniei în ultimele săptămâni. Moody's a coborât ratingul cu două trepte, la "A1"

Moody's a coborât ratingul Spaniei cu două trepte, de la "Aa2" la "A1", acuzând nivelurile ridicate ale datoriei din sectorul bancar şi cel corporatist, care induc vulnerabilităţi la deteriorarea condiţiilor de finanţare.

601 afișări
Imaginea articolului A treia reducere a ratingului Spaniei în ultimele săptămâni. Moody's a coborât ratingul cu două trepte, la "A1"

A treia reducere a ratingului Spaniei în ultimele săptămâni. Moody's a coborât ratingul cu două trepte, la "A1" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Perspectivele tot mai slabe de creştere economică ale zonei euro vor îngreuna de asemenea, pentru Spania, atingerea ţintelor fiscale, a adăugat agenţia de rating.

În plus, Moody's notează că are "motive serioase de îngrijorare" privind situaţia financiară a guvernelor regionale din Spania.

Guvernul de la Madrid a anunţat anterior că va reduce deficitul bugetar la 6% din PIB în acest an, de la 9,3% din PIB în 2010, însă mulţi economişti sunt îngrijoraţi că lipsa disciplinei fiscale la nivel regional ar putea deraia acest obiectiv.

Ţinta de deficit regional a guvernului este de 1,3% din PIB pentru acest an.

"Nu toate regiunile sunt în aceeaşi situaţie. Dar credem că regiunile vor devia de la ţinta agregată de deficit pentru acest an", a declarat Kathrin Muehlbronner, senior analist la Moody's, într-un interviu telefonic.

Agenţia a avertizat totodată că ratingul Spaniei ar putea fi coborât din nou în cazul agravării crizei datoriilor de stat din zona euro.

De la plasarea ratingurilor Spaniei sub evaluare, la finele lunii iulie, Europa nu a găsit o soluţie la criza datoriilor de stat, iar restaurarea încrederii în coeziunea politică şi perspectivele de creştere ale zonei euro va fi un proces îndelungat, se arată într-un raport al Moody's.

Decizia Moody's reprezintă a treia reducere a ratingului Spaniei în ultimele săptămâni şi este totodată cea mai dură retrogradare. Standard & Poor's şi Fitch au coborât de asemenea recent ratingurile Spaniei, însă califică ţara în prezent cu o treaptă peste nivelul anunţat miercuri de Moody's.

Moody's a mai redus recent ratingul de credit al Italiei, la "A2" cu perspectivă negativă. Totodată agenţia a anunţat marţi că a plasat ratingul triplu A al Franţei sub evaluare pentru modificarea perspectivei la "negativă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici