Acord istoric. Un producător de maşini de lux introduce săptămâna de lucru de patru zile

Lamborghini a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a introduce săptămâna de lucru de patru zile pentru muncitorii de pe linia de producţie, au anunţat marţi asociaţiile sindicale şi compania, în contextul în care tot mai multe companii regândesc structura săptămânii de lucru pentru angajaţii lor.

468 afișări
Imaginea articolului Acord istoric. Un producător de maşini de lux introduce săptămâna de lucru de patru zile

Sindicatele FIOM şi FIM-CISL au declarat că acordul este "istoric", deoarece este primul din industria auto din Europa care reuşeşte o reducere semnificativă a timpului de lucru fără a reduce salariile, ci mai degrabă le creşte, relatează Reuters.

Măsura vine într-un moment în care multe companii îşi schimbă modul de lucru pentru a îmbunătăţi bunăstarea angajaţilor.

Programe similare cu săptămâna de lucru de patru zile adoptate în alte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie, au constatat că angajaţii au lucrat mai mult în mai puţin timp, păstrarea locurilor de muncă şi recrutarea s-au îmbunătăţit, iar nivelul de îmbolnăvire a scăzut.

"Lucraţi mai puţin şi lucraţi mai bine, acesta este principiul care a ghidat această negociere şi care face parte dintr-un raţionament cuprinzător", se arată într-un comunicat al sindicatelor FIOM şi FIM-CISL.

Muncitorii din linia de producţie, care au un program în două schimburi, vor alterna o săptămână de cinci zile cu una de patru zile, reducând în total 22 de zile de muncă în fiecare an, au precizat sindicatele.

Cei care lucrează pe baza unui program în trei schimburi, care include şi turele de noapte, vor avea o săptămână de 5 zile alternată cu două săptămâni de 4 zile, numărul de zile lucrate în decurs de un an se va reduce cu 31 de zile.

Acordul la care s-a ajuns cu Lamborghini face parte dintr-o renegociere mai amplă a contractului-cadru folosit pentru angajaţii producătorului auto, o subsidiară a grupului german Volkswagen, care include şi 500 de noi locuri de muncă, o creştere a salariilor anuale şi alte beneficii pentru muncitori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici