Acţionarii Apple fac presiuni pentru a primi o parte din rezervele de 137 miliarde dolari ale companiei

Acţionarii Apple fac presiuni pentru a determina compania să distribuie din rezervele de 137 miliarde de dolari pe care le-a acumulat, sub formă de dividende mai ridicate sau răscumpărări de acţiuni, nemulţumiţi de "mentalitatea de depresiune economică" a companiei.

440 afișări
Imaginea articolului Acţionarii Apple fac presiuni pentru a primi o parte din rezervele de 137 miliarde dolari ale companiei

Acţionarii Apple fac presiuni pentru a primi o parte din rezervele de 137 miliarde dolari ale companiei (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Disputa a culminat cu un proces intentat de fondul Greenlight Capital, care deţine 1,3 milioane de acţiuni Apple şi a acţionat compania în justiţie. La cotaţia actuală, pachetul valorează peste 600 milioane de dolari, în timp ce capitalizarea Apple este de aproximativ 440 miliarde de dolari. Procesul intentat la Tribunalul Districtual din Manhattan vizează anularea unei propuneri din decembrie a conducerii Apple, care vrea să elimine din statutul companiei acţiunile preferenţiale "în alb". Apple a cerut în luna decembrie acţionarilor să voteze o propunere care ar necesita avizul acţionarilor pentru emiterea acţiunilor preferenţiale.

Miliardarul David Einhorn a apărut la mai multe posturi de televiziune pentru a cere celorlalţi acţionari să respingă această propunere şi a prezentat un proiect propriu, conform căruia Apple ar redistribui rezervele de numerar către acţionari prin emiterea unei noi categorii de acţiuni preferenţiale, cu un dividend garantat de 4%.

Apple a luat act de propunerea lui Einhorn, iar Condiliul de Administraţie şi managementul caută modalităţi de deblocare a rezervelor în favoarea acţionarilor, potrivit unui comunicat transmis joi de companie.

Directorii Apple lucrează împreună cu experţi de la banca Goldman Sachs pentru a determina cea mai bună cale de acţiune, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată situaţiei.

"Au o mentalitate de depresiune economică. Cu alte cuvinte, persoanele care au trecut prin traume (...) simt uneori că nu vor avea niciodată suficienţi bani", a declarat Einhorn la postul de televiziune CNBC. Miliardarul se referă la perioada din anii '90 când Apple a fost aproape de faliment înainte de revenirea lui Steve Jobs şi revigorarea companiei prin produse ca iPod, iPhone şi iPad.

În timp ce mulţi acţionari Apple sunt de acord că ar trebui să primească mai mulţi bani, unii consideră că producătorul de electronice ar trebui să facă acest lucru prin creşterea dividendelor, răscumpărări de acţiuni sau programarea unui dividend special.

"Aş vrea să returneze mai mulţi bani. Sunt foarte încrezător că dividendul actual pe acţiunile comune va fi ridicat semnificativ în următorii ani şi că va avea loc o creştere importantă a răscumpărărilor de acţiuni", comentează Michael Scanlon, analist şef la John Hancock Asset Management, fond de investiţii cu active de 3,5 miliarde de dolari.

Einhorn propune Apple să emită acţiuni preferenţiale de 50 miliarde de dolari, care să fie tranzacţionate în paralel cu cele comune şi finanţate din fluxul de numerar operaţional. Dividendul ataşat ar fi de 4%, plătit trimestrial, recomandă investitorul într-o scrisoare către ceilalţi acţionari ai Apple.

Intervenţia agresivă de joi a lui David Einhorn a determinat Apple să-şi nuanţeze poziţia faţă de acţiunile preferenţiale, după ce a indicat anterior că nu are vreo intenţie în acest sens.

Acţiunile Apple au urcat cu 3% în consecinţă, însă afişează un declin de 33% de la vârful atins în luna septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici