Acţiunile europene sunt trase în jos de performanţa burselor americane

Indicele paneuropean Stoxx 600 se deprecia cu 1% la începutul şedinţei de tranzacţionare de vineri, acţiunile din sectorul de retail înregistrând cele mai mari scăderi, 1,7%, într-un moment care aproape toate segmentele şi bursele europene au intrat în teritoriu negativ.

212 afișări
Imaginea articolului Acţiunile europene sunt trase în jos de performanţa burselor americane

Acţiunile din industria de petrol şi gaze creşteau cu 0,8%, scrie CNBC.

Dow Jones Industrial Average a pierdut peste 1.000 de puncte ieri, zi în care indicele Nasdaq Composite a scăzut cu aproape 5%, ştergând astfel performanţa pozitivă de miercuri. Uşurarea iniţială creată de decizia Rezervei Federale de a nu majora dobânda de referinţă cu două treimi de punct procentual a fost urmată de un val de îngrijorări conform cărora înăsprirea politicii monetare a Fed ar putea afecta creşterea economică a Statelor Unite.

Contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq scădeau, în medie, cu 0,3% astăzi, la 11:25, ora României.

Pieţele se aşteaptă acum ca banca centrală americană să mărească mai agresiv ratele dobânzilor în lunile următoare. Preşedintele Fed, Jerome Powell, susţine că majorarea cu 50 de puncte de bază „ar trebui să se afle pe agenda noastră în următoarele două întâlniri” ale instituţiei, însă a semnalat că Rezerva Federală nu va efectua creşteri mai mari de o jumătate de punct procentual.

„Economia americană este foarte puternică şi este bine poziţionată pentru a suporta o înăsprire a politicii monetare”, a spus Powell, adăugând că Fed îşi va reduce semnificativ bilanţul de active.

Unii investitori se întreabă acum cât de mult va creşte Fed ratele dobânzilor pentru a reduce inflaţia în următorii doi ani şi cum vor afecta deciziile instituţiei economia SUA şi profiturile din mediul corporate.

„Luând în calcul toţi factorii externi – în principal lockdown-urile Covid-19 din China, intensificarea problemelor lanţurilor de aprovizionare şi conflictul ruso-ucrainean care ridică preţurile la energie... ne confruntăm cu o mulţime de incertitudini”, spune Seema Shah, strateg-şef la compania de asset management Principal Global Investors.

În Europa, indicii FTSE 100 din Londra şi DAX 30 din Frankfurt scădeau cu 0,4%, respectiv 0,6% la ora publicării ştirii. Indicele francez CAC 40 şi IBEX din Madrid erau pe minus cu 0,75%, respectiv 0,7%, conform MarketWatch.

La Bucureşti, indicele BET afişa o scădere de 1,2%, arată datele BVB.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici