Administraţia Obama a respins cererea de ajutor financiar a statului California

Administraţia Obama a respins apelul autorităţilor din California pentru ajutoare financiare de urgenţă, pentru a evita solicitări similare din partea altor state federale, însă colapsul financiar al acestui stat rămâne una dintre cele mai vii ameninţări pentru economiei SUA, scrie Washington Post.

26 afișări
Imaginea articolului Administraţia Obama a respins cererea de ajutor financiar a statului California

Administraţia Obama a respins cererea de ajutor financiar a statului California (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu o economie mai mare decât a Canadei sau a Braziliei, reprezentând pe cont propriu a opta putere economică la nivel mondial, California este prea importantă pentru a intra în colaps", argumentează reprezentanţii guvernului local condus de guvernatorul Arnold Schwarzenegger.

Înarmaţi cu avertismente şi ameninţări privind "colapsul fiscal iminent", politicienii din California "s-au îndreptat cu mâna întinsă" către Washington, pentru a obţine ajutoare prin care să acopere deficitul bugetar uriaş estimat la 24 miliarde de dolari pentru anul fiscal care va începe la 1 iulie, potrivit Washington Post.

"Problema se pune la nivelul Statelor Unite, nu numai pe plan local. Nu pot vorbi în numele preşedintelui, însă când ai a opta economie a lumii înghesuită într-unul dintre cele 50 de state federale, e greu de previzionat cum se va redresa economia întregii ţări fără cea a acestui stat", a comentat reprezentantul Zoe Lofgren, preşedinte al delegaţiei democrate trimise de Congresul statului California la Washington.

Deşi oficialii de la Casa Albă sunt din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la situaţia finanţelor publice din California, administraţia este îngrijorată că orice ajutor sau program de salvare oferit acestui stat ar declanşa "o cascadă de solicitări" din partea altor state americane.

După mai multe întâlniri şi serii de dezbateri, secretarul general al Trezoreriei, Timothy Geithner, şefii echipei de consilieri economici de la Casa Albă, Lawrence Summers şi Christina Romer, şi alţi înalţi oficiali ai administraţiei Obama au sugerat statului California că "mai poate rezista puţin" şi că ar trebui să-şi pună ordine în finanţele publice şi în buget înainte de a insista pentru ajutorul guvernului central.

John Chiang, care supraveghează situaţia contabilă a autorităţilor locale din California, a avertizat săptămâna trecută că statul vest-american "este la 50 de zile de colapsul finanţelor publice".

Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a prezentat un program de reducere a cheltuielilor care conţine măsuri drastice, inclusiv eliminarea sistemului generos de ajutoare sociale din California.

Iniţiativa lui Schwarzenegger, membru al Partidului Republican, este însă contestată de reprezentanţii Partidului Democrat, care au propus un alt model de reducere a cheltuielilor publice, care ar salva mai multe segmente ale programului social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici