Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, despre impozitul pe gospodării: Ar putea fi o carte câştigătoare

Introducerea impozitului pe gospodării ar putea fi o carte câştigătoare, doar dacă va exista o infrastructură modernă şi o disciplină de fier în colectarea dărilor. Declaraţia a fost făcută la RFI de consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

3275 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, despre impozitul pe gospodării: Ar putea fi o carte câştigătoare

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la RFI: Pentru o revoluţie fiscală îţi trebuie o infrastructură modernă şi o disciplină de fier (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

El comentează intenţia Guvernului de a schimba din temelii sistemul fiscal.

Întrebat dacă introducerea impozitului pe gospodării ar putea fi o carte câştigătoare, Adrian Vasilescu a răspuns: “Ar putea să fie o carte câştigătoare, în condiţiile în care în primul rând va exista o infrastructură modernă şi un sistem de disciplină de fier în colectarea dărilor”, a spus Vasilescu, conform RFI.

Consilierul guvernatorului BNR anticipează formarea unor cozi imense la sediile Fiscului: “Combinat cu introducerea sistemului pe gospodării, Fiscul îţi dă ţie cetăţean al României salariat obligaţia de a te duce la Fisc o dată la şase luni sau o dată pe an, încă nu s-au decis cum să se facă această impozitare prin prezenţa salariatului la o coadă imensă, probabil, de care uneori se va lipsi sau poate că  s-ar putea să ajungem în situaţia în care colectarea nu va mai fi 100% măcar de la salarii.

Fiscul ar putea să spună păi nici acum nu e 100%, pentru că foarte mulţi angajatori iau impozitul de la salariaţi, dar nu-l varsă la Fisc. Asta se poate rezolva uşor, ca întregul impozit adunat de la salariaţi să fie vărsat la Fisc, dar se poate rezolva foarte greu ca toţi salariaţii să se ducă la timp şi să-şi verse impozitul la Fisc, în condiţiile în care perspectiva ar putea să fie sumbră, cu cozi imense, cu pierdere de timp şi aşa mai departe”.

Au românii o cultură fiscală suficient de dezvoltată, pentru ca un sistem de acest gen să funcţioneze bine? “Uniunea Europeană ne-a pus în faţă o oglindă anul trecut şi ne-a spus că sunt 28 de ţări în UE, noi am făcut o anchetă cum stă fiecare ţară în privinţa culturii financiare şi voi românii sunteţi ultimii, în faţa voastră sunt bulgarii cu zece puncte procentuale mai mult (…). Nu ştiu dacă infrastructura noastră financiară este pregătită pentru o revoluţie fiscală, că asta ar fi o revoluţie fiscală”, spune reprezentantul BNR.

Adrian Vasilescu declară că e nevoie de o revoluţie fiscală, dar nu oricum: “În condiţiile în care faţă de ce se planifică, adunarea impozitelor este mult redusă, o asemenea revoluţie este necesară, dar în primul rând, cred că o infrastructură modernă ar rezolva lucrurile. Altfel, ne vom încurca şi mai tare”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici