Afaceri de miliarde de dolari. Multe nave îşi falsifică locaţia pentru a muta petrolul în toată lumea

Numărul navelor care îşi ascund locaţia prin oprirea sau manipularea sistemelor lor de identificare automată (AIS) a crescut în ultima perioadă, potrivit companiei de tehnologie maritimă Windward citate de CNBC. Este vorba despre aşa numitele „nave întunecate” care fac afaceri uriaşe.

9803 afișări
Imaginea articolului Afaceri de miliarde de dolari. Multe nave îşi falsifică locaţia pentru a muta petrolul în toată lumea

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Experţii estimează că numeroase nave sunt implicate în activităţi ilicite pentru a acoperi originea petrolului pe care îl transportă, sustragându-se astfel sancţiunile impuse unor ţări precum Rusia şi Venezuela. Acest comerţ sub radar este în creştere permanentă şi valorează miliarde de dolari, mai estimează experţii.

Datele companiei de tehnologie maritimă Windward au arătat o creştere de 12% a manipulării locaţiei în rândul tancurilor petroliere şi al navelor care transportă marfă uscată, cum ar fi cerealele, în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, se înregistrează o creştere de 82% faţă de prima jumătate a anului 2021.

Navele mari trebuie să fie echipate cu sisteme de identificare automată şi au obligaţia de a-şi difuza locaţia pentru a preveni coliziunile, conform cerinţelor Organizaţiei Maritime Internaţionale.

„Navele întunecate” îşi opresc sistemele sau utilizează o altă procedură prin care raportează că se află într-un loc deşi navighează în altă parte, chiar şi la mare distanţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici