Agenţia chineză de rating Dagong ameninţă cu retrogradarea Statelor Unite

Ratingul Statelor Unite ar putea fi retrogradat din nou, a avertizat şeful agenţiei de rating Dagong, controlată de statul chinez.

323 afișări
Imaginea articolului Agenţia chineză de rating Dagong ameninţă cu retrogradarea Statelor Unite

Agenţia chineză de rating Dagong ameninţă cu retrogradarea Statelor Unite (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Eşecul autorităţilor federale din SUA de a rezolva problema deficitului bugetar ar putea cauza o revizuire negativă a calificativului ţării, a spus preşedintele Dagong, Guan Jianzhong, într-un interviu acordat postului arab de televiziune Al Jazeera, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Agenţia chineză a retrogradat SUA în urmă cu 12 luni de la "AA" la "A+", iar în august a coborât din nou calificativul celei mai mari economii a lumii, la "A". La numai câteva zile, agenţia de rating Standard & Poor's a luat decizia retrogradării SUA, chiar dacă politicienii americani au evitat în ultimul moment intrarea ţării în încetare de plăţi, după mai multe săptămâni de dispute privind creşterea plafonului de îndatorare a statului.

Retrogradarea SUA este aproape inevitabilă, a spus şeful Dagong în interviu, întrucât singura soluţie pentru economia americană constă în implementarea de noi măsuri neconvenţionale, prin care Trezoreria SUA tipăreşte dolari pe care îi introduce în piaţa financiară prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale.

"Măsurile de care dispun nu pot fi eficiente, aşa că au o cale de scăpare: să deprecieze dolarul, să tipărească mai mulţi bani", a mai spus reprezentantul agenţiei de rating.

Agenţia Dagong a fost înfiinţată în 1994 de guvernul de la Beijing şi de banca centrală din China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici