Agricultura va avea cea mai mare scădere a valorii adăugate în PIB din ultimii cinci ani/ Scădere de aproape 50% la producţia de grâu

  • Valoarea adăugată brută a agriculturii, ce cuprinde şi silvicultura şi pescuitul, în economie, va scădea cu 21,2% în 2020, înregistrând cea mai mare scădere din 2015 încoace, arată datele din prognoza preliminară de toamnă întocmită de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.
  • În 2018, cel mai bun an pentru producţia vegetală autohtonă, când România a atins un record maxim al recoltei de cereale de peste 31 de milioane de tone şi s-a situat pe primul loc la producţiile de floarea-soarelui şi porumb în Uniunea Europeană, valoarea adăugată brută a agriculturii în economie a fost de 10%.
1224 afișări
Imaginea articolului Agricultura va avea cea mai mare scădere a valorii adăugate în PIB din ultimii cinci ani/ Scădere de aproape 50% la producţia de grâu

Agricultura va avea cea mai mare scădere a valorii adăugate în PIB din ultimii cinci ani/ Scădere de aproape 50% la producţia de grâu

Anul trecut, agricultura românească a însemnat 43 de miliarde de lei, având o cotă de 4,1% din PIB-ul ţării, iar în fiecare an în T3 ponderea agriculturii în PIB era mai mare, pentru că atunci se recolta şi se comercializa mare parte din producţia vegetală. Anul acesta însă a fost atipic, din cauza secetei prelungite, începută în toamna anului 2019, când au fost însămânţate grâul, orzul, ovăzul, rapiţa şi secara, şi care a ţinut până în primăvara acestui an şi chiar în vară în anumite zone ale ţării.

Producţia de grâu a scăzut aproape la jumătate, de la 10 milioane de tone la 5,4 milioane în acest an, dar şi la celelalte culturi s-au înregistrat scăderi de până în 30%. Fermierii estimează o scădere a recoltei totale de 30-50% faţă de anul precedent, când a fost de 29,5 milioane de tone. Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează o scădere de 40% a producţiei de cereale din România, cea mai mare din Uniunea Europeană. Astfel, România ar putea să-şi piardă poziţiile fruntaşe la culturile de porumb şi floarea-soarelui.

Deşi agricultura este un angajator important, cu 22,2% din angajaţii la nivel naţional, ponderea valorii adăugate brute în economie a fost de numai 4,5% în 2019, conform datelor de la Comisia Europeană. Spre comparaţie, Franţa, ţară cu care România se bate la producţia şi exportul de cereale, are angrenaţi în sectorul agricol numai 2,6% din angajaţii la nivel naţional şi ponderea valorii adăugate brute în economie a fost de 1,8%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici