Air France-KLM şi-a retras oficial oferta pentru preluarea Alitalia

Air France-KLM şi-a retras oficial oferta pentru Alitalia, reducând şansele ca cel mai mare operator aerian din Europa să se răzgândească în privinţa preluării companiei italiane de transport aerian, transmite Reuters.

34 afișări
Imaginea articolului Air France-KLM şi-a retras oficial oferta pentru preluarea Alitalia

Air France-KLM şi-a retras oficial oferta pentru preluarea Alitalia (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al operatorului franco-olandez, reprezentanţii Alitalia i-au cerut să îşi clarifice poziţia după ce a renunţat la negocierile cu sindicatele italiene privind condiţiile de preluare pentru care ajunsese la un acord de principiu cu conducerea.

"Air France-KLM a informat Alitalia că acordurile contractuale anunţate la 14 martie, în vederea lansării unei oferte publice pentru Alitalia, nu mai sunt valabile. Condiţiile necesare înainte de lansarea ofertei nu au fost îndeplinite", se arată într-un comunicat al Air-France KLM.

Totuşi, nu este clar dacă Air France-KLM va face sau nu o ofertă nouă, iar alte comentarii nu au fost disponibile.

Silvio Berlusconi, care va deveni prim-ministru luna viitoare, în urma câştigării alegerilor din 13-14 aprilie, a declarat că nu va acepta oferta Air France în forma ei actuală şi şi-a exprimat speranţa că un consorţiu de investitori italieni va înainta o altă propunere.

Totodată, un purtător de cuvânt al cabinetului condus de premierul Romano Prodi a afirrmat că acesta va organiza o întrevedere în următoarele 48 de ore pentru a analiza situaţia Alitalia.

Cabinetul ar putea discuta despre un împrumut pe termen scurt necesar pentru a menţine operaţiunile companiei.

Air France-KLM a solicitat guvernului o linie de credit de 300 de milioane de euro astfel încât Alitalia să nu intre în faliment. Analiştii consideră că operatorul italian mai dispune de fonduri pentru a continua operaţiunile până la sfârşitul lunii iunie, în condiţiile în care are pierderi de peste un milion de euro pe zi, potrivit publicaţiei La Repubblica.

Uniunea Europeană a anunţat, săptămâna trecută, că nu vede niciun motiv pentru acordarea de noi ajutoare de stat către Alitalia şi că orice împrumut trebuie să aibă la bază condiţii comerciale.

Băncile italiene ar putea acorda între unul şi două miliarde de euro pentru a susţine capitalul Alitalia şi a-i oferi un an pentru a găsi un nou partener, potrivit publicaţiei italiene Corriere della Sera.

Reprezentanţii Alitalia au declarat că aceasta are nevoie de o majorare de capital de 750 de milioane de euro până la jumătatea anului, pentru a putea continua operaţiunile.

Guvernul italian deţine o participaţie de 49,9% la Alitalia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici