Al doilea pachet de salvare a Greciei nu va include o taxă specială asupra băncilor

Al doilea pachet de salvare a Greciei nu va include o taxă specială asupra băncilor, propunere apărută recent care a fost criticată dur de instituţiile financiare.

336 afișări
Imaginea articolului Al doilea pachet de salvare a Greciei nu va include o taxă specială asupra băncilor

Al doilea pachet de salvare a Greciei nu va include o taxă specială asupra băncilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Surse oficiale europene au declarat joi pentru Reuters că s-a renunţat la ideea unei taxe speciale în sistemul bancar după discuţiile dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care au ajuns la o poziţie comună privind Grecia.

Detaliile acordului dintre cei doi lideri vor fi anunţate în cursul după-amiezei.

"Ar trebui să vă aşteptaţi să nu fie vreo taxă bancară", a declarat una dintre surse, precizând că preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care s-a întâlnit la rândul său cu Merkel şi Sarkozy, este de acord cu această poziţie.

Alte trei surse care participă la o întâlnire pregătitoare a summit-ului liderilor zonei euro care va începe joi au declarat de asemenea că s-a renunţat la ideea unei taxe speciale asupra băncilor.

Propunerea privind taxarea băncilor a apărut la începutul acestei săptămâni şi a fost dur criticată de instituţiile financiare.

La summit-ul de joi vor participa şi reprezentanţi importanţi ai industriei bancare, inclusiv directorii generali ai celor mai mari bănci din Germania şi Franţa, Deutsche Bank şi BNP Paribas, Josef Ackermann, respectiv Baudouin Prot.

Băncile germane şi franceze se numără printre cei mai expuşi creditori pe datoria de stat a Greciei.

Deşi au fost dezvăluite foarte puţine informaţii privind acordul dintre Merkel şi Sarkozy, surse apropiate discuţiilor susţin că pachetul de salvare a Greciei va include participarea sectorului privat şi nu va cauza intrarea statului elen în default (incapacitate de plată) sau default selectiv, variante respinse vehement de BCE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici