Ambasadorul Austriei la Bucureşti a propus privatizarea OPCOM sau înfiiţarea unei alte burse de energie

Ambasadorul Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger, a declarat, marţi, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a BVB, că a propus autorităţilor române privatizarea OPCOM sau înfiinţarea altei burse de energie.

425 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Austriei la Bucureşti a propus privatizarea OPCOM sau înfiiţarea unei alte burse de energie

Ambasadorul Austriei la Bucureşti a propus privatizarea OPCOM sau înfiiţarea unei alte burse de energie (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

El apreciază că România ar trebui să liberalizeze piaţa energiei, deoarece doar preţurile transparente vor determina atragerea de noi investiţii străine în acest domeniu.

La rândul său, şeful EXAA, Hansjorg Tengg, prezent la eveniment, a susţinut că deşi tendinţa globală este de formare a unei singure burse de energie, pentru început fiecare ţară ar trebui să înfiinţeze propria bursă.

"În Austria, diferitele companii de utilităţi au început să concureze şi atunci au trebuit să scadă preţul. Pe aceste burse de energie nu trebuie tranzacţionată toată cantitatea de energie, ci doar o parte, cam 20%, pentru a se stabili un preţ spot. Restul cantităţii să se facă prin alte metode, cum sunt contractele bilaterale, însă este nevoie de un preţ stabilit în mod corect. Eu nu critic OPCOM pentru că nu ştiu prea multe despre caracteristicile din România, însă spun că este nevoie de o piaţă liberă, pe care pot intra şi traderi şi producători de energie din alte ţări", a spus el.

OPCOM: Înfiinţarea încă unei burse de energie la Bucureşti contravine modelului european

În replică, Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România (OPCOM) a transmis un comunicat în care arată că pe bursa pe care o administrează este tranzacţionat prin diferite produse, în baza unor reguli unitare şi echidistante, 26% din consumul de energie electrică al României.

"În timp ce piaţa spot furnizează fără întrerupere, preţul de referinţă orar, produsele săptămânale, preferate în ultima perioadă de participanţii la piaţă, indică o strânsă corelare cu acest preţ de referinţă. În acest moment deţin calitatea de participanţi înscrişi la pieţele administrate în cadrul OPCOM peste 170 de companii dintre care 64 sunt companii străine. Regulile de tranzacţionare sunt aplicate în mod unitar şi echidistant atât producătorilor cât şi furnizorilor", se menţionează în comunicat.

OPCOM este deţinută de stat, ca şi bursele de energie electrică din Ungaria, Cehia, Slovacia, Italia, Slovenia, Olanda şi Belgia, sau bursa regională Nordică (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca).

"În acest context, nu înţelegem afirmaţiile d-lui Michael Schwarzinger (...) şi d-lui Hansjoerg Tengg (...) referitoare la necesitatea înfiinţării încă unei burse de energie la Bucureşti, ceea ce contravine modelului european. Faptul că dl. Hansjoerg Tengg a recunoscut că «nu ştie prea multe despre OPCOM şi despre piaţa de energie din România» nu este justificativ, el afectând imaginea OPCOM (...)Nu trebuie să uităm eşecul recent al unei iniţiative identice, de înfiinţare a unei noi burse de energie în Ungaria, unde bursa naţională existenta HUPX, dezvoltată de operatorul de transport şi de sistem, după acelaşi model de acţionariat ca şi OPCOM, se află în plină dezvoltare, contribuind la asigurarea unei pieţe unice, din ce în ce mai lichidă, în pofida iniţiativei concurente", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici