AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbreşte democraţia

Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice, consideră reprezentanţii AmCham.

216 afișări
Imaginea articolului AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbreşte democraţia

AmCham: Propunerea subită spre aprobare a unor proiecte de legi deficitare umbreşte democraţia (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Suntem preocupaţi de necesitatea substanţierii responsabile, şi nu circumstanţiale sau partizane, a dezbaterilor parlamentare, în cadrul comisiilor de specialitate şi în plenul Forului Legislativ. Incidente prin care proiecte de legi, insuficient fundamentate sau deficitare în materie de interes general, sunt subit propuse spre aprobare, fără a fi dezbătute sau a se regăsi pe agenda publică, sunt de natură a umbri mecanismele democratice. Dezaprobăm tentativele de adoptare facilă şi fără consultări de fond a unor acte legislative în domeniul combaterii corupţiei, reglementării conflictului de interese, lobby-ului şi rolului Camerei de Comerţ a României", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).

Mai mult, reprezentanţii uneia dintre cele mai importante organizaţii de investitori străini din România sunt îngrijoraţi de ineficienţa, opacitatea şi tardivitatea procesului consultativ gestionat de Guvern şi o parte din ministerele de resort privind măsuri importante adoptate sau propuse spre adoptare, cu impact major asupra mediului de afaceri şi populaţiei, în special în arii strategice cum ar fi fiscalitatea, insolvenţa companiilor, infrastructura, achiziţiile publice, transparenţa procesului legislativ şi combaterea corupţiei.

"În perimetrul fiscalităţii, în contextul proiectului de rescriere a Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, AmCham Romania a sprijinit iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice, formulând, pe baza expertizei de specialitate a membrilor, o serie de sugestii concrete în direcţia modernizării legislaţiei fiscale. Efortul nostru s-a concretizat în sute de ore de muncă specializată, consumate în mod voluntar pe parcursul a şapte luni de muncă susţinută alături de specialiştii Ministerului Finanţelor Publice", se precizează în comunicat.

În acelaşi timp, AmCham a urmărit susţinerea ANAF în proiectul de reformă finanţat de Banca Mondială, prin identificarea de măsuri care să impulsioneze conformarea voluntară a contribuabililor şi reducerea evaziunii fiscale.

Priorităţile şi soluţiile identificate de grupurile comune de lucru AmCham-FIC, care au reunit cei mai importanţi experţi fiscali independenţi şi reprezentanţi cheie ai comunităţii de afaceri, au fost fundamentate în mod obiectiv şi au avut drept scop esenţial modernizarea şi reformarea sistemului fiscal naţional în beneficiul creşterii competitivităţii economice a României în Uniunea Europeană şi în lume.

"Demersurile pentru susţinerea iniţiativelor Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF s-au materializat în recomandări, propuneri şi soluţii puse la dispoziţia acestora în mod gratuit. În ciuda eforturilor şi disponibilităţii noastre, doar o mică parte din aceste recomandări a fost reţinută de către autorităţi, un exemplu de salutat fiind progresul înregistrat în privinţa legislaţiei fiscale privind holdingurile. Cele mai multe recomandări au fost fie ignorate, fie amânate pentru reanalizare şi eventuala implementare într-un viitor incert, în detrimentul nevoilor actuale ale economiei şi societăţii româneşti", afirmă sursa citată.

De asemenea, oamenii de afaceri reclamă din nou măsurile privind introducerea unor noi taxe, menite să "copleşească" mediul de afaceri autohton, la fel ca birocraţia extensivă şi prevederile legale care pot fie descuraja conformarea voluntară şi perpetua evaziunea fiscală în condiţiile unor tratamente inechitabile pentru contribuabilii transparenţi, care se conformează legislaţiei în vigoare, fie pot conduce la iniţierea unor proceduri judiciare şi de infringement împotriva României.

"Printre aceste măsuri arbitrare, menite a descuraja investiţiile româneşti şi străine şi iniţiativa privată, adoptate fără consultarea mediului de afaceri şi în afara procesului de rescriere a legislaţiei fiscale româneşti, putem enumera: obligativitatea TVA la încasare, taxa asupra construcţiilor speciale, noua modalitate de calcul a accizelor şi introducerea accizei de 7 eurcenţi la benzină şi motorină, proceduri greoaie menite a genera întârzieri în rambursări de TVA (ce au dus deja la iniţierea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene)", se mai spune în comunicat.

AmCham România este una dintre cele mai reprezentative asociaţii profesionale de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane. Organizaţia reuneşte în prezent 350 de companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii cumulate de peste 20 miliarde dolari şi 200.000 de locuri de muncă create în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici