Analist Fitch către autorităţile române: Nu lăsaţi criza să se risipească!

Restructurarea sectorului public este un pas important pentru revenirea la sustenabilitate fiscală şi, deşi presupune anumite riscuri privind relansarea PIB, este vitală în cazul României pentru a restabili încrederea în economie, a declarat pentru MEDIAFAX Douglas Renwick, director în cadrul Fitch.

20 afișări
Imaginea articolului Analist Fitch către autorităţile române: Nu lăsaţi criza să se risipească!

Analist Fitch către autorităţile române: Nu lăsaţi criza să se risipească! (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Credem că restructurarea sectorului public este un pas important în restaurarea sustenabilităţii fiscale. (...) Chiar dacă încă vedem riscuri în implementarea lor, reformele fiscale sunt viabile în climatul actual şi chiar mai viabile decât în vremuri normale, întrucât nevoia de reformă este evidentă. Nu lăsaţi criza să se risipească!", a afirmat Renwick.

El a menţionat că solicitările FMI şi UE din acordul cu România vor ajuta la îndeplinirea obiectivelor de reformă, iar aprobarea de către Parlament a reducerilor de salarii din sectorul public reprezintă un lucru încurajator, chiar dacă încă persistă riscuri de ordin legal în implementarea lor.

"Deşi consolidarea fiscală presupune anumite riscuri privind revenirea economică, în cazul României considerăm că acest lucru este vital în restabilirea încrederii în economia ţării. O reformă fiscală insuficientă sau o deraiere de la programul cu FMI şi UE vor produce efecte negative mult mai mari economiei", a mai spus Renwick.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă drastic cheltuielile, astfel încât deficitul bugetar să nu treacă de 6,8% din PIB la finele anului, printre măsuri fiind scăderea cu 25% a salariilor în sectorul public şi cu 15% a pensiilor.

PSD a depus săptămâna trecută, la Curtea Constituţională, o sesizare referitoate la neconstituţionalitatea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.

Board-ul FMI va evalua acordul cu România la finele lunii iunie, în vederea aprobării unei noi tranşe din împrumut. România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici