Analişti: Banca centrală a Ungariei nu poate apăra "în mod convingător" forintul

Banca centrală a Ungariei nu poate apăra "în mod convingător" forintul şi va rămâne repede "fără muniţie", chiar dacă autorităţile ar avea la dispoziţie noi fonduri externe, avertizează analiştii băncii franceze Societe Generale, potrivit Bloomberg.

48 afișări
Imaginea articolului Analişti: Banca centrală a Ungariei nu poate apăra "în mod convingător" forintul

Analişti: Banca centrală a Ungariei nu poate apăra "în mod convingător" forintul (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Rezervele oficiale de valută ale băncii centrale de la Budapesta sunt mai mari decât în ultimii ani, însă experţii SocGen consideră că acestea nu se plasează "în zona de comfort".

În plus, ţinând cont de contextul politic, "este improbabil ca banca centrală să se grăbească să ajute guvernul în privinţa gestionării consecinţelor crizei FMI", scriu analiştii grupului francez, referindu-se la suspendarea discuţiilor dintre autorităţile ungare şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Uniunii Europene pentru revizuirea acordului de împrumut extern încheiat în octombrie 2008.

În acest context, "apărarea monedei naţionale prin modificări ale dobânzilor ar putea reprezenta singura opţiune viabilă dacă presiunile de vânzare a forintului continuă să se acumuleze", apreciază SocGen.

Reprezentanţii FMI şi UE au renunţat sâmbătă la discuţiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, după ce autorităţile maghiare au respins ideea adoptării a noi măsuri de austeritate, optând în schimb pentru taxarea suplimentară a băncilor şi plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor băncii centrale.

Bursa de la Budapesta evolua în creştere cu 1,46% miercuri în jurul orei 11, iar forintul a scăzut uşor, cu circa 0,4%, în intervalul de 286,85 - 287,1 forinţi/euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici