Analişti: Dezvoltarea excesivă a sectorului financiar afectează grav economia

Sectorul financiar contribuie în mod cert la dezvoltare, dar creşterea excesivă a acestuia poate afecta grav economia, privată de cei mai buni specialişti şi cele mai bune idei în materie de prosperitate, avertizează analişti ai Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BRI).

727 afișări
Imaginea articolului Analişti: Dezvoltarea excesivă a sectorului financiar afectează grav economia

Analişti: Dezvoltarea excesivă a sectorului financiar afectează grav economia (Imagine: Shutterstock)

Analiştii BRI afirmă în concluziile unui raport, pe care le consideră "izbitoare" că "cu cât creşte sectorul financiar cu atât încetineşte creşterea economică".

Ţările avansate au permis dezvoltarea sectorului financiar, respectiv a băncilor şi fondurilor de investiţii, cu mult peste nivelul de la care devine nociv pentru economia reală, au subliniat analiştii, care au exprimat în raport opiniile lor personale, chiar dacă studiul este publicat de BRI.

Ei au dat ca exemplu atragerea în sectorul financiar a unor specialişti în domeniul spaţial, în detrimentul industriei sateliţilor, explicând că stimulentul este cel al câştigurilor foarte mari.

"Rezultatul este că oameni care ar fi trebuit să lucreze în domeniul ştiinţei, care în alte vremuri ar fi visat la găsirea unui remediu pentru cancer sau la zborul pe Marte, visează acum să ajungă directori de fonduri speculative", se arată în raport.

Autorii raportului, economiştii Stephen Cecchetti şi Enisse Kharroubi, au plecat de la ideea general acceptată că "finanţele sunt bune pentru creştere", care a stat la baza dereglementării masive începută în anii ’80.

Problema este, în opinia lor, că "sectorul financiar, ajuns obez, a devenit el însuşi o povară pentru economie".

Analiştii au ajuns la două concluzii evidente. Prima dintre ele este că o creştere rezonabilă a sectorului financiar aduce anumite creşteri ale productivităţii. A doua este că, de la un anumit punct, depăşit de mult timp de economiile dezvoltate, dezvoltarea băncilor şi instituţiilor de credit este asociată cu o creştere mai lentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici