Analişti financiari: BNR va menţine dobânda la 6,25%

Banca Naţională a României(BNR) va menţine, miercuri, rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, dar va reduce, cel mai probabil, ratele aplicate la rezervele minime obigatorii în valută de la 25% la 20% din pasivele băncilor, apreciază membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

18 afișări
Imaginea articolului Analişti financiari: BNR va menţine dobânda la 6,25%

Analişti financiari: BNR va menţine dobânda la 6,25% (Imagine: Cristi Movilă/Mediafax Foto)

"Conform opiniilor exprimate în cadrul unui sondaj intern de către membrii (AAFBR), Consiliul de Administraţie al BNR ar putea decide în sedinţa de politică monetară din data de 4 august 2010 menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25%. Această estimare aparţine în procent de 100% celor care au participat la sondaj", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Majoritatea respondenţilor (67%) cred că valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută va scădea de la 25% la 20%, iar restul mizează pe o menţinere a valorii de 25%. În acelaşi timp, toţi analiştii se aşteaptă ca rezervele minime obligatorii la lei să fie menţinute la 15% din pasivele băncilor.

Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre primele patru şedinţe de politică monetară, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută la 15% şi, respectiv, 25%.

În schimb, în şedinţa de la finele lunii iunie, după anunţul privind creşterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scăderea dobânzii de politică monetară, anunţând totodată trecerea la o gestionare "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar.

La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici