Analiză: 30.000 de angajaţi ai restaurantelor şi-ar putea pierde locul de muncă

  • Piaţa restaurantelor s-ar putea diminua cu 7 miliarde de lei, în 2020
  • Circa 30.000 de angajaţi ar putea rămâne fără locuri de muncă
  • Ăn 2019, restaurantele din România avea circa 110.000 salariaţi
1015 afișări
Imaginea articolului Analiză: 30.000 de angajaţi ai restaurantelor şi-ar putea pierde locul de muncă

Analiză: 30.000 de angajaţi ai restaurantelor şi-ar putea pierde locul de muncă

În România, anul trecut a fost cel mai bun din istorie pentru piaţa de restaurante, care s-a apropiat de 14 mld. lei după o creştere de aproape 20% faţă de 2018, arată datele oferite de jucători. În piaţă, la nivel de 2019, erau circa 15.000 de firme cu 110.000 de salariaţi, potrivit calculelor ZF.

Actuala pandemie ar putea înjumătăţi vânzările jucătorilor, ar putea şterge cu buretele 25-30% din numărul de firme şi localuri şi ar putea duce la dispariţia a 30.000 de locuri de muncă.

Piaţa de restaurante s-ar putea înjumătăţi în 2020 pe fondul pandemiei actuale la 7 mld. lei, fiind una dintre cele mai lovite indus­trii din România alături de baruri şi hotelărie. În pre­zent, toate restau­rantele sunt închise, singurele opera­ţiuni disponibile fiind cele de livrare la domiciliu, care însă acoperă prea puţin din vânzări, de multe ori 10-15%.

Calculele ZF privind piaţa de restaurante din 2020 au pornit de la ideea că situaţia actuală ar putea dura 4-5 luni, mai exact aceasta este perioada în care restaurantele fizice ar fi închise şi ar funcţiona doar operaţiunile de livrare. Acestora li se adaugă însă şi o perioadă de readaptare a consumului şi posibilitatea ca virusul să revină în toamnă şi să provoace noi tulburări.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici