Analiză: Disponibilizările masive continuă în Europa în 2024

Disponibilizările masive continuă în Europa în 2024. Inflaţia persistentă, impactul răz­boiului din Ucraina, cererea în scădere, perspectivele economice ne­sigure continuă să forţeze companiile europene să opereze reduceri de personal sau să-şi îngheţe angajările, anunţă Ziarul Financiar.

1319 afișări
Imaginea articolului Analiză: Disponibilizările masive continuă în Europa în 2024

Inflaţia persistentă, impactul răz­boiului din Ucraina, cererea în scădere, perspectivele economice ne­sigure continuă să forţeze companiile europene să opereze reduceri de personal sau să-şi îngheţe angajările.

În industria auto, furnizorul auto german Bosch a anunţat la început de an că va elimina 1.200 de locuri de muncă din cadrul diviziei de dezvol­ta­re software până la finalul anului 2026, scrie Reuters. În februarie, compania a adăugat că va elimina de asemenea 3.500 de locuri de muncă din divizia de electrocasnice. Acestea pe lângă reducerea personalului de la cele două fabrici dn Germania cu 1.500 de poziţii până în 2025.

Continental a anunţat la rândul său că-şi va reduce personalul de cerce­tare şi dezvoltare din divizia auto cu 1.750 de poziţii până la finalul anului 2025.

Potrivit eletrek.co, marii furni­zori auto germani se confruntă cu cos­turi ridicate legate de tranziţia către maşini electrice şi cu o “cerere lentă“, aceştia căutând să disponi­bili­zeze mii de angajaţi, chiar până la 20% din numărul total în unele cazuri, în anii următori.

ZF Friedrichshafen, al doilea mare furnizor german după Bosch, a anunţat că va elimina până la 12.000 de poziţii în cel mai sumbru scenariu până în 2030.

Inflaţia ridicată, materiile prime scumpe şi costurile în creştere dra­ma­tică la energie sunt toate motive pentru deciziile companiilor.

Producătorii germani în general anunţă disponibilizări în condiţiile în care industria concentrată pe ex­porturi a Germaniei se confruntă cu o încetinire globală a creşterii şi cu o inflaţie ridicată.

Alte companii din sectorul auto care au anunţat disponibilizări includ Forvia, Polestar, Stellantis, Volvo.

În ceea ce priveşte băncile euro­pene, cu excepţia Credit Suisse, acestea s-au abţinut de la disponi­bilizări profunde anul trecut. Situaţia e diferită în acest an, însă, notează fnlondon.com.

Fie că încearcă să-şi revitalizeze pre­ţul acţiunilor, să elibereze capital pen­tru buybackuri, să ţină pasul cu teh­nologia, să se restructureze sau pur şi simplu să-şi ţină costurile sub con­trol, marile bănci europene îşi reduc în acest an numărul locurilor de muncă şi taie bonusurile pentru cele rămase.

Banca italiană Banco BPM a anunţat că va elimina 1.600 de locuri de muncă, Deutsche Bank va disponibiliza 3.500 de angajaţi, Societe Generale din Franţa va elimina aproximativ 900 de locuri de muncă la sediul din Paris.

În sectorul industrial şi de inginerie, Nibe Industier, producătorul suedez de soluţii de încălzire a eliminat 340 de poziţii, Sandvik, producătorul suedeze de echipamente pentru sectorul minier, şi-a anunţat intenţia de a disponibiliza aproximativ 1.100 de angajaţi, conform Reuters.

În sectorul de retail şi al bunurilor de larg consum, producătorul elveţian de ciocolată Barry Callebaut se pregăteşte să elimine aproximativ 2.500 de locuri de muncă. Alte companii cu planuri de disponibilizare sunt H&M, Sainsbury şi Unilever.

În sectorul tech, Ericsson, SAP, Telefonica şi Vodafone au în vedere disponibilizări.

În 2023, aproape toate sectoarele economice ale Europei au fost afectate de disponibilizări. Inflaţia persistentă, majorările de dobânzi, perspectivele economice imprevizibile au determinat companiile să elimine masiv locuri de muncă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici