ANAT: Vânzările în turism au scăzut în 2010 cu 15 la sută. Zeci de agenţii de turism s-au închis

Vânzările agenţiilor de turism din România au scăzut, în medie, cu 15 la sută în 2010 faţă de 2009, iar zeci de agenţii de profil au fost închise din cauza crizei economice, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

166 afișări
Imaginea articolului ANAT: Vânzările în turism au scăzut în 2010 cu 15 la sută. Zeci de agenţii de turism s-au închis

ANAT: Vânzările în turism au scăzut în 2010 cu 15 la sută. Zeci de agenţii de turism s-au închis (Imagine: Adriana Neagoe/Arhiva Mediafax Foto)

Peşedintele ANAT, Corina Martin, a declarat joi într-o conferinţă de presă la Ploieşti că vânzările agenţiilor de turism din România au scăzut, anul trecut, în medie cu 15 la sută faţă de 2009, întrucât mulţi români fie au renunţat la vacanţe, fie au cumpărat pachete turistice mai ieftine, care au inclus mai puţine zile de cazare.

Corina Martin a dat ca exemplu scăderile de vânzări înregistrate pe litoralul românesc, care concentrează aproximativ 46 la sută din capacitatea de cazare a României. În 2010, pe litoral s-au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu 18 la sută faţă de 2009, în condiţiile în care şi în anul 2009 se înregistraseră scăderi de 15 procente faţă de anul anterior.

"Efectele crizei economice asupra turismului au fost chiar mai puternice în 2010. (…) Dacă în anii trecuţi românii îşi permiteau câte două vacanţe, una vara, cealaltă în perioada sărbătorilor de iarnă, în 2010 mulţi români au renunţat la a doua vacanţă, iar unii nu şi-au mai permis nici măcar o vacanţă pe an", a afirmat preşedintele ANAT.

Corina Martin a mai spus, răspunzând unei întrebări, că, potrivit estimărilor ANAT, aproximativ zece la sută din cele aproape 850 de agenţii de turism membre ale asociaţiei au fost închise, anul trecut, din cauza crizei economice.

Aceasta a precizat că, înainte de criza economică, se închideau anual aproape 10 - 15 agenţii de turism, însă apăreau altele.

Preşedintele ANAT a mai spus că patronatul pe care îl reprezintă a solicitat Ministerului Turismului să investească un milion de euro pentru promovarea turismului românesc, după modelul Germaniei, care a promovat în rândul propriilor cetăţeni turismul intern în perioada de criză.

Martin a menţionat că propunerea ANAT în acest sens se află în dezbatere la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici