ANCOM va organiza în 2012 prima licitaţie pentru frecvenţele de telefonie mobilă

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) va organiza în 2012 prima licitaţie pentru frecvenţele radio disponibile din benzile de 900 şi 1.800 MHz, utilizate în prezent de Orange, Vodafone şi Cosmote, asigurând astfel posibilitatea intrării unor noi competitori pe piaţa de telefonie mobilă.

354 afișări
Imaginea articolului ANCOM va organiza în 2012 prima licitaţie pentru frecvenţele de telefonie mobilă

ANCOM va organiza în 2012 prima licitaţie pentru frecvenţele de telefonie mobilă (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, ANCOM va face demersuri pentru eliberarea şi includerea în licitaţie a benzilor de 800 MHz şi 2.600 MHz, utilizate în prezent parţial de către Ministerul Apărării Naţionale, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

"Pentru asigurarea continuităţii furnizării serviciilor de comunicaţii mobile, ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, urmând ca noile licenţe să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2013, în cazul benzilor deţinute în prezent de Orange România şi Vodafone România, şi, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, în cazul benzilor deţinute în prezent de Cosmote România", a menţionat Marinescu.

Pentru prelungirea licenţelor, Orange Romania şi Vodafone România vor achita către bugetul de stat o taxă de licenţă, al cărei cuantum a fost stabilit de Guvern la nivelul de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator, valoare proporţională cu sumele plătite la obţinerea licenţelor în anul 1996, calculată de ANCOM pe baza indexării valorilor istorice ale licenţelor.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenţa GSM în banda de frecvenţe de 900 MHz primită în 1996.

"Soluţia acordării drepturilor de spectru radio în benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz prin procedură de selecţie competitivă, cu intrarea lor în vigoare după expirarea celor deţinute, este în deplină concordanţă atât cu prevederile din legislaţia europeană relevantă referitoare la acordarea resursei de spectru radio, cât şi cu legislaţia naţională", a afirmat şeful ANCOM.

Totodată, potrivit lui Marinescu, soluţia aleasă oferă şanse egale şi operatorului (RCS&RDS - n.r.) care nu deţine în prezent drepturi de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1.800 MHz.

"Am ales licitaţia pentru că este soluţia cea mai echitabilă, mai corectă şi mai transparentă, care ne va permite în acelaşi timp să maximizăm eficienţa utilizării spectrului şi să realizăm valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român, în beneficiul concurenţei şi utilizatorilor. În contextul în care România este deja acoperită cu mai multe reţele de comunicaţii mobile şi penetrarea este de 110%, selecţiile comparative, care pun accentul pe viteza şi dimensiunea dezvoltării de infrastructuri, sunt mai puţin justificate", a adăugat Marinescu.

Preşedintele ANCOM a mai precizat că licitaţia va avea loc în prima parte a anului 2012 şi va oferi posibilitatea intrării unor noi competitori pe piaţa românească de telecomunicaţii mobile.

"Până atunci, autoritatea va concepe un design detaliat al licitaţiei, pe care îl va supune consultării publice. Licitaţia va fi concepută astfel încât să asigure condiţii egale, nediscriminatorii, proporţionale şi transparente pentru toţi operatorii interesaţi să activeze pe piaţa românească", a mai spus Marinescu.

El a adăugat că ANCOM consideră că acordarea drepturilor de utilizare a spectrului prin procedură de selecţie va avea beneficii pe termen lung în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a resursei de spectru radio şi promovarea competiţiei, cu impact pozitiv asupra utilizatorilor finali.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

Al treilea jucător este Cosmote România, a cărui licenţă de telefonie mobilă expiră în 2014. Operatorul are peste 6 milioane de utilizatori de abonamente şi cartele preplătite şi a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele două licenţe - 900 MHz şi 1.800 MHz.

RCS&RDS este cel mai mare operator de telecomunicaţii prin cablu. Compania este prezentă şi pe segmentul telefoniei mobile din generaţia a treia (3G), după ce a câştigat o licitaţie în acest sens în octombrie 2006. Licenţa a costat 35 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici