ANCOM va reduce tariful de acces total la reţeaua Romtelecom

Tariful de acces total la bucla locală a Romtelecom va fi redus cu 28,1%, la 6,02 euro/lună, începând cu data de întâi a lunii următoare după intrarea în vigoare a unui proiect de decizie al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

24 afișări
Imaginea articolului ANCOM va reduce tariful de acces total la reţeaua Romtelecom

ANCOM va reduce tariful de acces total la reţeaua Romtelecom (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

De asemenea, pentru accesul partajat la reţeaua Romtelecom, ANCOM a stabilit un tarif de acces de 3,17 euro/lună, faţă de tariful actual de 4,20 euro/lună, în scădere cu 24,5%, se arată într-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.

"Începând cu 1 ianuarie 2011, tariful pentru acces partajat la bucla locală va scădea la 2,14 euro/lună, iar de la 1 iulie 2011, la 1,11 euro/lună", se mai spune în comunicat.

Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, spune că tariful pentru acces total la bucla locală agreat este unul dintre cele mai competitive la nivelul Uniunii Europene, situându-se pe locul trei după cele din Polonia şi Estonia şi sub media europeană de 8,55 euro/lună.

"Ne aşteptăm ca operatorii să se folosească de această reglementare pentru a lansa servicii de internet de bandă largă la tarife avantajoase pentru utilizatori", a afirmat Marinescu.

În acelaşi timp, ANCOM a decis menţinerea obligaţiilor Romtelecom privind furnizarea accesului la propria reţea, având în vedere cota de piaţă de 69% deţinută de operator pe piaţa relevantă a serviciilor de acces la elemente de infrastructură (inclusiv acces necondiţionat la bucla locală), reţeaua greu de duplicat pe care acesta o operează şi imposibilitatea furnizorilor alternativi de a avea acces la soluţii alternative viabile la nivel naţional (reţele alternative de acces).

"ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse. Comisia Europeană şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte proiectul de decizie privind stabilirea procedurii de soluţionare a litigiilor, autoritatea de reglementare a propus o serie de măsuri menite să răspundă nevoilor concrete ale părţilor, ce s-au ivit pe parcursul procedurii de soluţionare a litigiilor, şi în acelaşi timp să asigure încadrarea în termenul legal de maxim patru luni pentru soluţionarea acestora.

În acest sens, ANCOM a introdus termene certe pentru anumite acte procedurale, a redus unele termene procedurale, a reglementat expres unele instituţii procedurale prevăzute de Codul de procedură civilă (precum amânarea, suspendarea sau perimarea litigiului) şi a clarificat regimul informaţiilor confidenţiale, precum şi pe cel al comunicării actelor de procedură.

Tot în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ au fost adoptate şi două decizii referitoare la resursele de numerotaţie: o decizie privind alocarea si utilizarea numerelor naţionale scurte de forma 19vx(y) pentru servicii de interes public la nivel naţional şi o decizie prin care se modifică şi se completează cadrul de reglementare existent, în vigoare din septembrie 2007.

"Prin cele două documente se deschid spre alocare numerele naţionale scurte de forma 19vx(y) pentru servicii de interes public la nivel naţional, precum şi numerele geografice scurte de 7 cifre din domeniul 02 pentru furnizarea de servicii de interes general la nivel local", se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici