Angela Merkel merge la Atena pentru prima dată de la începutul crizei

Cancelarul german Angela Merkel va merge la Atena pentru prima dată de la începutul crizei datoriilor de stat, în urmă cu trei ani, semn că încearcă să pună capăt speculaţiilor privind ieşirea Greciei din zona euro.

178 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel merge la Atena pentru prima dată de la începutul crizei

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merkel se va întâlni marţi la Atena cu premierul elen Antonis Samaras.

"Întâlnirea ar putea reprezenta un punct de cotitură pentru criza din Grecia. Este un eveniment foarte important pentru Grecia înaintea unor decizii cruciale la nivelul zonei euro", comentează pentru Bloomberg un analist elen.

Insistenţa Angelei Merkel pentru austeritate a transformat-o într-o ţintă pentru nemulţumirea populaţiei faţă de "tăieri", cancelarul fiind atacat de unele publicaţii greceşti şi de protestatari prin caricaturi în care poartă uniforme SS.

Grecia este în cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, după două acorduri de finanţare externă în valoare totală de 240 miliarde euro, condiţionate prin măsuri dure de austeritate, şi o restructurare de 100 miliarde euro a datoriei de stat.

Rata şomajului a urcat la 25%, iar unii parlamentari din coaliţia de guvernare care susţine Cabinetul Merkel au sugerat că Grecia ar trebui să plece din zona euro pentru a nu destabiliza întreaga economie comunitară.

"Vrem să ajutăm Grecia să se stabilizeze în interiorul zonei euro. Vom face asta prin contribuţii masive la programele de salvare Grecia I şi Grecia II", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, într-o conferinţă pe tema vizitei cancelarului la Atena.

Menţinerea Greciei în zona euro "va fi posibilă numai cu eforturi uriaşe din partea statului elen", a adăugat el.

"Am văzut că sub guvernul Samaras există o ambiţie puternică pentru reformă şi vrem să sprijinim asta", a mai afirmat oficialul german.

Seibert a precizat că itinerariul complet al vizitei lui Merkel în Grecia nu a fost încă finalizat.

Merkel şi-a schimbat atitudinea faţă de Grecia după alegerile din această vară, care au condus la instalarea lui Samaras ca premier. Cancelarul german a sancţionat orice comentator german sau european care a promovat ideea ieşirii Greciei din zona euro.

În timpul vizitei lui Samaras la Berlin din luna august, Merkel a declarat că va sprijini guvernul elen în programul de reformare a economiei.

"Vreau ca Grecia să rămână în zona euro şi pentru asta mă lupt", a afirmat atunci cancelarul german, precizând că scopul măsurilor de austeritate este ca Grecia să vadă "luminiţa de la capătul tunelului".

În luna noiembrie a anului trecut, când fostul premier grec George Papandreou a propus convocarea unui referendum privind măsurile de austeritate, Merkel răspundea că referendumul "va avea ca temă implicită menţinerea sau ieşirea Greciei din zona euro". Ideea lui Papandreou nu s-a materializat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici