ANRE: Preţul reglementat de producţie creşte cu 5,5% la energia hidro şi cu 2,5% la energia nucleară

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un preţ mediu de producere a energiei hidro mai mare cu 5,51% pentru anul viitor şi un avans de 2,57% în cazul energiei nucleare.

776 afișări
Imaginea articolului ANRE: Preţul reglementat de producţie creşte cu 5,5% la energia hidro şi cu 2,5% la energia nucleară

ANRE: Preţul reglementat de producţie creşte cu 5,5% la energia hidro şi cu 2,5% la energia nucleară (Imagine:Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Astfel, pentru Nucelarelectrica SA, preţul energiei în cazul contractelor reglementate a fost stabilit la 162,71 lei/MWh, iar pentru Hidroelectrica la 120,55 lei/MWh.

Cele două companii de stat sunt de altfel cei mai ieftini producători locali de energie.

Pentru anul 2016 au fost preluate pe contracte reglementate cantităţi de energie electrică de 1.454.562 MWh de la Nuclearelectrica şi de 2.697.703 MWh de la Hidroelectrica.

"Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din data de 16.12.2015, preţurile şi cantităţile din contractele reglementate de vânzare-cumpărare a energiei electrice pe anul 2016, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobată prin Ordinul ANRE nr. 83/20.11.2013, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat emis joi de ANRE.

Deciziile luate în şedinţa de miercuri a Comitetului de Reglementare al ANRE au fost luate "având în vedere analiza datelor şi informaţiilor din documentaţiile transmise de producătorii cu centrale termoelectrice, scăderea continuă a consumului de energie electrică facturat la tarife reglementate ca urmare a procesului de dereglementare desfăşurat conform Memorandumului de Întelegere semnat cu Comisia Europeană, necesitatea atenuării efectelor generate de creşterea gradului de dereglementare la clienţii finali casnici, precum si pentru evitarea generării de pierderi financiare producătorilor termo ca urmare a instituirii unor obligaţii de vânzare a energiei electrice pe baza de contracte reglementate", mai arată ANRE.

În ceea ce priveşte preţurile la consumator, reprezentanţii autorităţii au anunţat la finele lunii noiembrie o scădere de 5-6%, de la 1 ianuarie, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici