AOAR: Atitudinea MEF, a Guvernului şi a ANRE faţă de preţurile la gaze şi electricitate, confuză

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere Guvernului şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să facă public un grafic al creşterilor preţurilor la electricitate şi gaze în 2008 şi apreciază că atitudinea autorităţilor, inclusiv a MEF, este "confuză".

18 afișări
Imaginea articolului AOAR: Atitudinea MEF, a Guvernului şi a ANRE faţă de preţurile la gaze şi electricitate, confuză

AOAR: Atitudinea MEF, a Guvernului şi a ANRE faţă de preţurile la gaze şi electricitate, confuză (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

"Considerăm inacceptabilă poziţia ANRE care deja, la nici o lună de la ultima creştere a preţului gazelor naturale din producţia internă cu 8,5%, din care 7% a fost creşterea preţurilor la distribuitori, să se declare deschisă aprobării unei noi creşteri cu circa 8%, la 1 aprilie", se arată într-un comunicat al AOAR.

Cea mai recentă creştere a preţului la gaze a avut loc la 1 februarie, însă majorarea de 8,5% a fost aplicată nu gazelor din producţia internă, cum susţine AOAR, ci gazelor livrate populaţiei. Preţul gazelor din producţia internă a crescut, la aceeaşi dată, cu 5%, la 495 de lei pentru 1.000 metri cubi.

ANRE a apreciat, la finele lunii ianuarie, că majorările sunt acceptabile şi a estimat că în trimestrul al doilea al acestui an nu vor avea loc noi creşteri de preţuri.

Asociaţia susţine că politica Guvernului privind evoluţia preţurilor la gaze şi energie electrică este "inaccpetabilă", "confuză" şi "afectează grav stabilitatea mediului de afaceri", determinând şi o creştere a inflaţiei, care va avea ca efect instabilitatea economică şi o evoluţie necontrolată a preţurilor.

"AOAR cere Guvernului să-şi asume rolul de garant al unui mediu de afaceri stabil, capabil să determine un comportament economic corect a unor jucători pe piaţa energetică ce deţin un monopol privat rezultat în urma unor procese de privatizare discutabile", se arată în comunicat.

Reprezentanţii ANRE au afirmat, săptămâna trecută, că Autoritatea va lua o decizie până la finele lunii martie privind majorarea preţului gazelor naturale, după ce a primit de la distribuitorii de gaze Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România solicitări neoficiale referitoare la necesitatea creşterii tarifelor.

Oficialii Distrigaz Sud, companie controlată de Gaz de France, au afirmat că tariful gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului preţului petrolului şi al gazelor importate. Totodată, E.ON Gaz România, distribuitor deţinut de grupul german E.ON, apreciază ca fiind necesară o majorare cu circa 10% a preţului gazelor.

AOAR mai arată că strategia energetică elaborată "triumfător" de Ministerul Economiei şi Finanţelor în 2007 şi aprobată de Guvern este "lipsită de eficienţă şi de caracter practic". Totodată, ca o consecinţă a instabilităţii create de noi scumpiri ale energiei, producătorii de îngrăşăminte vor practica "măriri nejustificate de preţuri", potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici