AP News: "Europa a evitat colapsul energetic. Dar s-a terminat criza?"

  • Propaganda putinistă i-a băgat în sperieţi pe europeni că vor tremura de frig şi vor face raţionalizare de energie electrică în iarna 2022-2023 după sistarea livrării de gaz rusesc.
  • Între timp, Europa are cea mai călduroasă iarnă, iar Rusia este devastată de viscol şi zăpadă.
  • Europa a evitat o apocalipsă energetică în această iarnă, spun economiştii şi oficialii, datorită vremii neobişnuit de calde şi eforturilor de a găsi alte surse de gaze naturale
  • Dar criza e pe departe de momentul încheierii, transmite un jurnalist de la AP News.
2634 afișări
Imaginea articolului AP News: "Europa a evitat colapsul energetic. Dar s-a terminat criza?"

Europa a evitat o apocalipsă energetică în această iarnă, spun economiştii şi oficialii, datorită vremii neobişnuit de calde şi eforturilor de a găsi alte surse de gaze naturale după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte din aprovizionarea continentului, scrie David McHugh  pe AP News.

Furnizorii de gaze naturale în ultimele zile şi-au mărit stocurile într-un moment în care acestea sunt de obicei reduse, un impuls neaşteptat care a atenuat temerile că gazul folosit pentru încălzirea locuinţelor, generarea de electricitate şi fabricile de energie se epuizează până la sfârşitul iernii.

Drept urmare, preţurile gazelor pe termen scurt au scăzut de la nivel record. Dar analiştii spun că cel mai rău scenariu de penurie şi raţionalizare a fost evitat.

 „Am prevenit cel mai rău scenariu cu care am fost ameninţaţi în vară... o criză economică completă pentru industria germană şi europeană”, a declarat ministrul german al Energiei, Robert Habeck, săptămâna trecută.

Simone Tagliapietra, expert în politici energetice la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, a spus: „Criza energetică în sine nu s-a încheiat, dar ce a fost mai rău a fost evitat”.

O oarecare uşurare a venit din sprijinul guvernului. În Germania, cea mai mare economie a Europei, guvernul a adoptat plafonul preţurilor la gaz şi electricitate, permiţând întreprinderilor mici şi consumatorilor să cumpere 80% din energia lor la preţul de anul trecut.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici