Apartamentele se ieftinesc în Capitală, dar se scumpesc în centrele regionale, precum Braşov, Cluj-Napoca sau Timişoara

Cel mai recent studiu al Imobiliare.ro, prezentat vineri, arată că apartamentele se ieftinesc în Capitală, dar continuă să se scumpească în centrele regionale.

Urmărește
1628 afișări
Imaginea articolului Apartamentele se ieftinesc în Capitală, dar se scumpesc în centrele regionale, precum Braşov, Cluj-Napoca sau Timişoara

Apartamentele se ieftinesc în Capitală, dar se scumpesc în centrele regionale, precum Braşov, Cluj-Napoca sau Timişoara

Apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (atât noi, cât şi vechi) s-au ieftinit, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cu 1,2% în luna august, de la 1.212 euro pe metru pătrat util (la finele lui iulie), până la 1.197 de euro pe metru pătrat util. „Tendinţa de scădere nu a fost resimţită în toate marile oraşe ale ţării: dintre centrele regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, doar două au înregistrat scăderi de preţuri în perioada analizată (cea mai notabilă în Capitală), iar în celelalte au avut loc creşteri”, arată autorii studiului.

În Bucureşti, pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 1,2% luna trecută, de la 1.318 la 1.302 euro pe metru pătrat util. Scăderi au fost consemnate pe ambele segmente de piaţă analizate; locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat însă mai puţin, cu 0,6% mai exact (de la 1.239 la 1.231 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unităţile locative nou-construite au resimţit un declin de 2% în decurs de o lună (de la 1.374 la 1.346 de euro pe metru pătrat util).

Şi în Braşov, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat un parcurs descendent luna trecută. Apartamentele scoase la vânzare aici s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,8%, de la 1.071 la 1.062 de euro pe metru pătrat util. Şi în acest caz, locuinţele vechi au consemnat o scădere mai mică, respectiv de 0,5%, de la 1.059 la 1.054 de euro pe metru pătrat util. Unităţile locative noi, pe de altă parte, s-au depreciat cu 1,7%, de la 1.104 la 1.085 de euro pe metru pătrat util.

În Cluj-Napoca, aşteptările vânzătorilor de locuinţe au crescut, la modul general, cu 0,9% pe parcursul lui august, ajungând la o medie de 1.525 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.511 euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente). Apartamentele vechi s-au apreciat în acest răstimp cu 1% (de la 1.551 la 1.566 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi au consemnat un avans de 1,5% (de la 1.461 la 1.483 de euro pe metru pătrat util, fapt ce a dus la îngustarea ecartului dintre cele două segmente de piaţă.

În Constanţa, preţurile apartamentelor au consemnat, per ansamblu, o tendinţă uşor ascendentă în luna august - este vorba despre un avans de 0,2%, de la 1.139 la 1.141 de euro pe metru pătrat util. Cele două segmente de piaţă analizate au avut, însă, evoluţii diferite: dacă locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4% (de la 1.133 la 1.138 de euro pe metru pătrat util), cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale s-au ieftinit, pe de altă parte, cu 0,5% (de la 1.156 la 1.150 de euro pe metru pătrat util).

În Iaşi a avut loc, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, cea mai mare creştere a preţului mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente. Astfel, în ultima lună de vară, pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 2,9%, de la 1.016 la 1.045 de euro pe metru pătrat. Deşi ambele segmente de piaţă au consemnat creşteri în perioada analizată, amploarea variaţiilor a fost diferită: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9% (de la 1.010 la 1.019 euro pe metru pătrat util), însă cele nou-construite s-au scumpit cu 4% (de la 1.018 la 1.059 de euro pe metru pătrat util).

În fine, la Timişoara a avut loc o uşoară creştere a preţului mediu solicitat de către vânzători, respectiv un plus de 0,3%, de la 1.200 la 1.204 euro pe metru pătrat util. Tendinţa ascendentă a fost susţinută, însă, doar de unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale, care au consemnat un avans de 1,9%, de la 1.184 la 1.206 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi, pe de altă parte, s-au depreciat uşor, anume cu 0,2%, de la 1.206 la 1.203 euro pe metru pătrat util, mai arată studiul citat.

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depăşit de curând pragul de 1.620.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici