APIA a finalizat în mare parte plăţile pentru 2007

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat în mare parte plăţile la hectar aferente anului trecut, la aproape două luni de la termenul limită, rămânând circa 3.200 de fermieri care mai trebuie să primească subvenţiile.

29 afișări
Imaginea articolului APIA a finalizat în mare parte plăţile pentru 2007

APIA a finalizat în mare parte plăţile pentru 2007 (Imagine: Mediafax Foto)

"Plăţile au fost practic terminate, fiind procesate peste 99% dintre cereri şi plătiţi toţi fermierii îndreptăţiţi. Au mai rămas doar 3.200 de fermieri, care reprezintă cazuri punctuale şi care se pot duce foarte mult în timp. E vorba de litigii, inconsistenţe în sistem sau fermieri care au probleme cu contul bancar. Litigiile pot dura foarte mult şi nu depinde de APIA, iar inconsistenţele se tratează de la caz la caz", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al APIA, Dragoş Năcuţă.

El a adăugat că inconsistenţe în sistem înseamnă erori ale softului, iar fiecare caz este tratat separat. Totodată, unii fermieri au probleme cu contul.

"Există un număr de 92 de fermieri care au probleme cu contul, după cum reiese din sistem. Dar, există în continuare şi un număr destul de mare, de ordinul miilor, de ordine de plată întoarse la trezorerie, tot din cauze legate de neconcordanţe ale datelor bancare. Problema nu mai este în responsabilitatea APIA decât în măsura în care am cerut băncilor clarificări cu privire la aceste aspecte şi am solicitat fermierilor să verifice încă o dată, dacă nu au făcut-o până acum, datele declarate la bancă şi conformitatea cu cele declarate în cererea de sprijin", a spus Năcuţă.

Instituţia ar fi trebuit să finalizeze plăţile până la data de 30 iunie, iar sumele care sunt acordate după această dată sunt supuse unei penalizări (un anumit procent din suma rămasă de plătit nu mai este rambursată de UE).

Penalizarea este calculată lunar, iar reţinerea de la rambursare aferentă lunii iulie (calculată ca procent din suma care a mai rămas de plătit după data de 30 iunie) este de 219.000 de euro, potrivit lui Năcuţă.

Pentru penalizarea aferentă lunii august (calculată ca procent din suma care a mai rămas de plătit după data de 31 iulie) Comisia nu a trimis deocamdată o comunicare Agenţiei de plăţi.

De la lună la lună procentul reţinut creşte, dar sumele rămase de plătit scad, astfel că reţinerea de la rambursare este din ce în ce mai mică.

"Considerăm că absorbţia de fonduri este una consistentă, vorbim de peste 500 de milioane de euro din fonduri europene, la care se adaugă o contribuţie importantă de la bugetul naţional. Prioritatea APIA a fost cheltuirea corectă a fondurilor alocate, cu respectarea temeinică a procedurilor şi regulamentelor, tocmai pentru a preveni situaţii întâmpinate de alte state membre, care au suferit corecţii financiare", a arătat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Pentru obţinerea de subvenţii pe suprafaţă pentru anul 2007 au depus cereri 1,24 milioane de fermieri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici