APIA: O nouă modificare a taxei auto va aduce "o brambureală totală"

Modificarea legislaţiei privind taxa auto va genera o "brambureală totală", iar decizia Comisiei Europene (CE) de a soma România să schimbe legea "este ciudată", deoarece organismul european a fost de acord cu varianta actuală a taxei, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele APIA, Ernest Popovici.

24 afișări
Imaginea articolului APIA: O nouă modificare a taxei auto va aduce "o brambureală totală"

APIA: O nouă modificare a taxei auto va aduce "o brambureală totală" (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă o să se înceapă iar modificarea legislaţiei o să fie o brambureală totală. (...) Atunci când s-a modificat taxa oficialii europeni s-au uitat pe modificări şi au fost de acord. Mi se pare anormală o astfel de reacţie (somaţia de joi - n.r.) din partea celor de acolo şi este cel puţin ciudat", a declarat şeful Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din România.

El a adăugat că protecţia industriei auto autohtone a făcut obiectul unor finanţări importante în diferite state europene şi că legislaţia prind taxarea maşinilor este mai severă în alte ţări decât în România.

"În alte ţări ale Uniunii Europene există reguli care sunt chiar mai stricte decât ce există la noi în legislaţie şi, din câte ştiu eu, protecţia industriei auto autohtone a făcut obiectul unor finanţări mari în diferite state UE", a arătat Popovici.

El a spus că APIA va studia somaţia pentru că vrea să vadă care sunt argumentele CE.

"Un lucru este clar - orice modificare de legislaţie dă peste cap un sistem întreg", a mai spus preşedintele APIA.

CE a transmis, joi, României o scrisoare de somare în cazul taxei auto, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, cerând modificarea legislaţiei în domeniu pe considerentul că sistemul actual creează o discriminare şi protejează industria internă de autovehicule noi. Comisia Europeană consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici