Apple speră că iPhone-ul este "prea cool" pentru a fi interzis în SUA deoarece ar încălca patente

Apple mizează pe popularitatea produselor sale şi pe presiunile politice din Congres într-un proces judecat la Comisia pentru Comerţ Internaţional de la Washington, în care Motorola, divizie a Google, cere interzicerea importului iPhone şi iPad în SUA pentru că ar încălca brevete ale companiei.

579 afișări
Imaginea articolului Apple speră că iPhone-ul este "prea cool" pentru a fi interzis în SUA deoarece ar încălca patente

Apple speră că iPhone-ul este "prea cool" pentru a fi interzis în SUA deoarece ar încălca patente

International Trade Commission (ITC) va anunţa vineri dacă iPhone-ul şi iPad-ul încalcă brevetele Motorola Mobility în domeniul telecomunicaţiilor mobile şi, dacă da, ar putea interzice importul în SUA, cele două game de electronice fiind produse în Asia.

Motorola Mobility susţine că Apple foloseşte fără drept patru tehnologii patentate, dintre care două sunt esenţiale pentru standardele de comunicaţii 3G şi Wi-Fi. Compania, cumpărată în acest an de Google pentru 12,5 miliarde de dolari, precizează că a înaintat o ofertă "rezonabilă" către Apple pentru licenţierea tehnologiilor, în conformitate cu legislaţia care reglementează acele tehnologii care au devenit standarde la scară largă.

Oferta Motorola, unul dintre pionierii industriei moderne a telecomunicaţiilor, presupunea plata, de către Apple, a unor redevenţe echivalente cu 2,25% din preţul fiecărui IPHONE şi iPad vândut, compania precizând că aceasta este rata normală pe care o solicită pentru licenţierea brevetelor deţinute în domeniul telecomunicaţiilor, în număr de 17.000. Motorola notează că valoarea redevenţelor era negociabilă, dar Apple a respins categoric oferta.

În anul fiscal 2011, Apple a obţinut venituri de peste 47 miliarde dolari din vânzările IPHONE, în timp ce tabletele iPad au generat încasări de 20,4 miliarde de dolari. Cele două aparate asigură 62% din vânzările Apple şi o mare parte din profit, potrivit Bloomberg.

Apple neagă că ar fi încălcat brevetele şi vrea ca acestea să fie declarate invalide. Compania consideră că oferta Motorola pentru redevenţe nu este rezonabilă.

Cazul este urmărit atent de Congres, deoarece ar putea modifica modul în care autorităţile de reglementare tratează tehnologiile patentate esenţiale la nivel de sector economic. Mai mulţi congresmeni, agenţii guvernamentale şi companii, inclusiv Intel, au cerut ca hotărârile date în astfel de cazuri să se limiteze la stabilirea unor redevenţe sau la obligarea companiilor la negocieri, fără a clătina echilibrul pieţei prin interzicerea unor produse.

"În climatul legal şi politic actual, nu cred că există vreo posibilitate ca iPhone-ul să fie interzis la import", comentează pentru Bloomberg Rodney Sweetland, avocat specializat în tehnologii patentate la casa de acovatură Duane Morris, din Washington.

Conform legii, deţinătorii unor patente pentru tehnologii adoptate ca standard la nivel de ramură industrială, precum cele două brevete Motorola în cauză, trebuie să acorde licenţe pentru utilizarea acestora la preţuri corecte şi rezonabile. Pe de altă parte, legislaţia în domeniu nu cuprinde prevederi speciale pentru cazul în care o companie refuză să negocieze cu deţinătorul de patente, astfel că produsele Apple sunt vulnerabile la aplicarea reglementărilor generale, inclusiv a interdicţiei la import.

"Comisia (ITC - n.r.) este sub presiune politică să nu interzică produse mişto. În mod normal, politicul şi Congresul au o influenţă redusă asupra deciziilor comisiei. În acest caz, care vizează chestiuni esenţiale pentru economie, impactul ar putea fi semnificativ", a afirmat Scott Daniels, avocat la Westerman Hattori în Washington.

Cu câteva săptămâni rămase până la alegerile prezidenţiale din SUA, programate pentru luna noiembrie, dispariţia de pe piaţă a unor produse atât de populare ar putea genera nemulţumire în rândul populaţiei.

Preşedintele Barack Obama poate respinge deciziile ITC invocând principii de politică publică.

Cazul reprezintă una dintre cele mai importante bătălii din războiul global pe drepturi de proprietate intelectuală purtat în ultimii ani de marile nume din industria IT, de la Apple şi Motorola la Google, Samsung sau Microsoft.

Un alt proces care aşteaptă în aceste zile verdictul este Apple versus Samsung, judecat de un juriu federal la tribunalul din San Jose, California. În acest caz, Apple acuză Samsung că smartphone-urile şi tabletele Galaxy imită iPhone-ul şi iPad-ul din diverse puncte de vedere. Compania sud-coreeană contraatacă acuzând Apple că încalcă mai multe brevete privind tehnologii de comunicaţii mobile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici