Aproape toţi creditorii Greciei au acceptat reducerea datoriei: Dacă totul merge bine, vom putea anunţa că o povară de 105 miliarde de euro a fost ridicată de pe poporul elen

Peste 85% dintre deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene aflate sub incidenţa legii din Grecia, peste pragul de 75% asumat de autorităţile de la Atena, s-au angajat la o preschimbare a titlurilor, destinată reducerii datoriei statului, a declarat un oficial guvernamental.

416 afișări
Imaginea articolului Aproape toţi creditorii Greciei au acceptat reducerea datoriei: Dacă totul merge bine, vom putea anunţa că o povară de 105 miliarde de euro a fost ridicată de pe poporul elen

Aproape toţi creditorii Greciei au acceptat reducerea datoriei: Dacă totul merge bine, vom putea anunţa că o povară de 105 miliarde de euro a fost ridicată de pe poporul elen(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Termenul final pentru anunţarea acceptului a expirat joi seara, la ora 20:00 GMT (22:00 ora României).

Obligaţiuni de aproximativ 177 miliarde de euro, din totalul de 206 miliarde de euro eligibil pentru preschimbare, se află sub incidenţa legii elene.

"Dacă totul merge bine, vom putea anunţa că o povară de 105 miliarde de euro a fost ridicată de pe poporul elen", a declarat ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos.

Preschimbarea obligaţiunilor şi reducerea datoriilor către creditorii privaţi reprezintă o condiţie a statelor din zona euro şi a FMI în pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro.

În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi vor accepta pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la circa 74%.

Pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro de la statele din zona euro şi FMI include şi reducerea la jumătate a datoriilor Greciei către investitorii privaţi, în valoare de circa 206 miliarde de euro. Din acest total, 177 de miliarde de euro reprezintă obligţiuni emise sub incidenţa legii elene.

Anunţul privinda rezultatele participării la preschimbarea de titluri nu va reprezenta finalul discuţiilor cu investitorii privţi, întrucât rămâne problema unor obligaţiuni emise sub incidenţa altor state, precum Marea Britanie, Elveţia, Japonia, SUA şi Franţa, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Deţinătorii acestor obligaţiuni vor avea termen până pe 11 aprilie să le preschimbe.

Grecia are opţiunea de a nu mai plăti nimic pentru aceste titluri sau să aplice o pierdere mai mare. Orice variantă alege, guvernul elen se va confrunta probabil cu procese intentate de investitori.

Decizia depinde de nivelul de participare al deţinătorilor de obligaţiuni sub incidenţa legii elene. Pentru a întruni condiţia FMI şi zonei euro privind sustenabilitatea datoriei, Grecia are nevoie de o rată de participare de 95-100%. Dacă rata participării va fi sub nivelul vizat, Grecia s-ar putea să nu plătească obligaţiunile emise sub legea altor state.

Datoria Grecie se situează în prezent la circa 350 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 160% din PIB, iar ştergerea datoriilor vizează diminuarea nivelului de îndatorare spre 120% din PIB până în 2020.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici