Arabia Saudită va produce mai mult petrol din cauza sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, va folosi în acest an un număr record de platforme marine pentru majorarea producţiei, în condiţiile unui posibil deficit de ţiţei pe piaţă din cauza sancţiunilor occidentale împotriva Iranului.

393 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită va produce mai mult petrol din cauza sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului

Arabia Saudită va produce mai mult petrol din cauza sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exporturile de ţiţei ale Iranului, al doilea mare membru al OPEC, sunt în pericol, aşa că Arabia Saudită urmează să mărească numărul platformelor marine de la circa 130 la nivelul record de 140, până la sfârşitul acestui an, potrivit unor surse din industrie.

"Compania Aramco aplică un plan ambiţios de adăugare a unor noi platforme pentru accelerarea dezvoltării exploatărilor de petrol şi gaze", a spus una dintre surse.

Reprezentanţii Aramco au refuzat să comenteze.

Numărul platformelor utilizate de Arabia Saudită, al doilea mare producător de petrol din lume după Rusia, a revenit la nivelul de aproximativ 130 atins la începutul lui 2008, în creştere de la 100 la sfârşitul trimestrului al treilea al anului trecut.

Majoritatea platformelor sunt folosite pentru foraje petroliere, dar unele prospectează gaze sau sunt folosite pentru mentenanţă şi alte activităţi.

Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat săpămâna trecută că regatul a acoperit necesarul de ţiţei al clienţilor şi este pregătit să majoreze livrările de la nivelul actual de circa 9,9 milioane de barili pe zi la capacitatea maximă de 12,5 milioane de barili pe zi, în caz de nevoie.

"Nu există nicio îndoială că Arabia Saudită face tot posibilul pentru a creşte producţiei pentru a asigura cererea actuală şi viitoare", a declarat Kamel Al Harami, analist independent din Kuwait.

El a arătat că Arabia Saudită vrea să fie lider mondial în producţia de petrol şi face paşii necesari pentru a-şi asigura încrederea clienţilor.

La ora 10:38 GMT, petrolul Brent de referinţă la Londra era în scădere cu 1,1 dolari, la 124,44 dolari pe baril. De la începutul acestui an, cotaţia a urcat însă cu 16%. Cotaţia petrolului destinat pieţei americane este în coborâre cu 96 de cenţi, la 106,37 dolari pe baril.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici