Asociaţia Forţa Fermierilor: Reducerea preţului laptelui la raft, suportată de fermieri

Reducerea preţului laptelui la raft este suportată de fermieri, susţine Asociaţia Forţa Fermierilor, care cere Consiliului Concurenţei să analizeze modul în care procesatorii şi retailerii operează reducerea de 20%.

312 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Forţa Fermierilor: Reducerea preţului laptelui la raft, suportată de fermieri

Asociaţia Forţa Fermierilor: Reducerea preţului laptelui la raft, suportată de fermieri

Asociaţia Forţa Fermierilor protestează faţă de modul în care este aplicată iniţiativa premierului Nicolae Ciucă de reducere a preţului final la lapte, pentru consumator, cu 20%.

„În acest moment, asistăm, de fapt, la o nouă reducere a preţului de achiziţie, la poarta fermei, pentru producătorii de lapte din România. Este evident că procesatorii şi nici retailerii vor să arunce această scădere de preţ, în totalitate, exclusiv pe umerii crescătorilor de vaci de lapte din România. Şi pot face asta pentru că mecanismul de reducere a preţului, monitorizat de Consiliul Concurenţei, este şi prost gândit, şi prost aplicat”, susţine asociaţia într-un comunicat de presă.

Producătorii de lapte din Asociaţia Forţa Fermierilor cer Consiliului Concurenţei să analizeze modul prin care procesatorii şi retailerii operează, pe lanţ, reducerea de preţ de 20%: „Dacă acest <efort> al procesatorilor şi retailerilor înseamnă să sugrume de tot activitatea crescătorilor de vaci de lapte şi să impună noi scăderi la preţul de achiziţie pentru laptele românesc, atunci considerăm că era mai corect ca măsura anunţată de premierul Nicolae Ciucă să sune astfel: Obligăm producătorii de lapte din România să intre în faliment şi îi forţăm să scadă preţul la poarta fermei până la un nivel inacceptabil pentru ca reducerea de 20% nu afecteze cu nimic cheltuielile şi profiturile procesatorilor şi retailerilor. Considerăm că ar fi fost mai onest aşa”.

În ultima săptămână, numeroşi membri ai AFF, crescători de lapte, au transmis asociaţiei informaţii cu privire la scăderi la preţul laptelui preluat de procesatori de la nivelul fermelor: „Aceste scăderi de preţuri nu le sunt justificate în niciun fel fermierilor, care se văd constrânşi să accepte scăderile, de teama de a nu le fi reziliate contractele. Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor apelează la Consiliul Concurenţei să nu devină groparul zootehniei româneşti şi să solicite acţiuni şi informaţii de la procesatori şi retaileri prin care reducerea de 20% a preţului la consumatorul final pentru laptele din comerţ să fie <suportată> prin micşorarea adaosurilor comerciale şi prin reducerea altor cheltuieli decât cele de achiziţie de materie primă. Altfel, nu vom asista decât la o manevră politicianistă, de o ipocrizie şi un cinism ieşite din comun, care va avea un singur efect: diminuarea dramatică a numărului fermelor de vaci de lapte din România”.

“Dacă reducerea cu 20% a preţului la raft pentru laptele românesc va însemna dispariţia celor care îl produc, în câteva luni nu vom mai avea la ce face discount. Vom avea rafturi goale, fără lapte pentru consumatori şi atunci nu va mai conta care e reducerea de preţ pe hârtie. Crescătorii de animale nu pot arunca mai departe, pe lanţ, această scădere. Ei sunt baza acestui lanţ alimentar, nu le pot cere vacilor să mănânce cu 20% mai puţin. A-i împinge la faliment pe producătorii de lapte din România este o lipsă de discernământ din punct de vedere economic, social şi politic. Suntem convinşi că premierul Nicolae Ciucă dar şi decidenţii din Consiliului Concurenţei vor îndrepta modul în care se aplică această decizie guvernamentală, care s-a născut, fără îndoială, dintr-o intenţie bună”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

AFF, deşi are afiliate o parte dintre cele mai importante organizaţii de crescători de vaci de lapte din România, susţine că nu a fost invitată la cele două runde de discuţii la Guvern, organizate de premierul Nicolae Ciucă cu mediul asociativ şi cu autorităţile publice: „Dacă am fi avut ocazia să transmitem, în cadru oficial, toate aceste îngrijorări şi propunerile aferente, poate că acum producătorii de lapte nu ar mai fi fost în situaţia să primească aceste lovituri pe la spate, care să pună în pericol viitorul fermelor lor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici