Atacurile cibernetice - profitabile şi uşor de realizat

Principalele cauze ale atacurilor cibernetice sunt profitabilitatea, uşurinţa realizării şi cadrul legislativ prea puţin riscant pentru infractori, a declarat marţi, la Bucureşti, Eugene Kaspersky, fondatorul producătorului rus de soluţii de securitate, la un eveniment organizat de Ziarul Financiar.

45 afișări
Imaginea articolului Atacurile cibernetice - profitabile şi uşor de realizat

Atacurile cibernetice - profitabile şi uşor de realizat (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Internetul nu este încă sigur. Sunt mulţi bani pe internet, de aceea atacurile cibernetice sunt foarte profitabile. De asemenea, sunt uşor de făcut, din punct de vedere tehnic, mai ales că nu există contact fizic cu victima. Diferenţele legislative dintre ţări precum şi posibilitatea păstrării anonimatului şi atacarea din alte state, mult îndepărtate de locaţia victimei, sunt alte motive care aduc profituri", a spus Kaspersky.

Pentru limitatea acestor atacuri, unele dintre măsurile sugerate de fondatorul producătorului rus de soluţii de securitate Kaspersky Lab sunt limitarea serviciilor disponibile pe internet, adoptarea unor sisteme de operare pentru PC-uri mult mai sigure, dar mai puţin flexibile, precum şi îmbunătăţirea pregătirii forţelor poliţieneşti.

"Internetul este, pur şi simplu, o altă utilitate publică, precum electricitatea sau transporturile. Totuşi, pentru acestea din urmă, oamenii trebuie să se identifice. Reţelele de utilităţi publice au reguli care trebuie respectate. Pe internet însă nu trebuie să te autentifici. Anonimatul este cheia, trebui să-l oprim. Poate o soluţie este introducerea unui paşaport", a spus Kaspersky.

De asemenea, el a arătat că reglementarea globală şi regională a internetului, adoptarea rapidă a unor legi de către toate statele, precum şi apariţia unui standard de securitate pentru producătorii de aplicaţii software pentru PC-uri pot majora siguranţa internetului.

"Chiar dacă va creştere securitatea, mereu vor exista criminali informatici profesionişti, dar apariţia unui guvern al internetului îi va opri pe mulţi dintre aceştia, va opri mesajele spam, conţinutul ilegal pe site-uri şi va împiedica şi crima organizată şi atacurile terorismte. Când va fi internetul sigur? Niciodată. Totuşi, nu sunt aşa de pesimist. Multe soluţii de securitate vor fi instalate", a subliniat Kaspersky.

Radu Georgescu, proprietarul grupului de firme Gecad, a afirmat, la WWW: World Wild West, organizat de Ziarul Financiar, că un PC este sigur "100%" dacă este deconectat de la reţea.

"Totuşi, nu cred că va fi preferat un sistem de operare 100% sigur, dar 0% flexibil", a spus Georgescu.

Kaspersky a mai arătat că, pentru asigurarea securităţii pe internet, trebuie neapărat instalată o soluţie antivirus.

"De asemenea, utilizatorii trebuie să fie educaţi, să ştie ce ameninţări sunt pe internet", a spus fondatorul companiei Kaspersky.

El a adăugat că, în perioada următoare, va lua în calcul şi cotarea companiei pe piaţa de capital, însă când mediul economic va fi favorabil.

"Acum nu este momentul, suntem profitabili, avem o creştere sănătoasă a afacerilor, chiar dacă ritmul a scăzut de la 80-90% în anii trecuţi, a rămas mult peste 10%", a mai spus Kaspersky.

La rândul său, Georgescu a adăugat că, în prezent, nu este momentul luării în calcul cotarea pe piaţa de capital a unei companii.

"În grupul Gecad sunt trei companii, acum nu e momentul, când lucrurile se vor întoarce la normal, vom lua în calcul această listare. Acum e momentul să cumpărăm ieftin, nu să videm ieftin", a încheiat Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici