Aurul urcă la maximul ultimelor 6 luni, iar analiştii se aşteaptă la noi recorduri în 2023

Preţul aurului a înregistrat marţi dimineaţă un maxim al ultimelor şase luni, iar analiştii cred că preţurile vor mai urca în 2023, scrie CNBC.

856 afișări
Imaginea articolului Aurul urcă la maximul ultimelor 6 luni, iar analiştii se aşteaptă la noi recorduri în 2023

Aurul urcă la maximul ultimelor 6 luni, iar analiştii se aşteaptă la noi recorduri în 2023

Aurul spot a atins un vârf de puţin sub 1.850 de dolari pe uncie în primele ore, înainte de a se relaxa şi de a se tranzacţiona în jurul valorii de 1.834 de dolari pe uncie la sfârşitul dimineţii în Europa. Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 0,72% la 1.839,40 dolari până la ora 6 a.m. ET.

Preţul aurului a avut o tendinţă de creştere de la începutul lunii noiembrie, pe măsură ce turbulenţele de pe piaţă, creşterea aşteptărilor de recesiune şi mai multe achiziţii de aur din partea băncilor centrale au susţinut cererea.

"În general, ne aşteptăm la un preţ prietenos pentru 2023, susţinut de riscurile de recesiune şi de evaluare a pieţei bursiere - un eventual vârf al ratelor băncilor centrale, combinat cu perspectiva unui dolar mai slab şi a faptului că inflaţia nu va reveni la nivelul aşteptat de sub 3% până la sfârşitul anului - toate acestea adăugând susţinere", a declarat Ole Hansen, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank. "În plus, de-dollarizarea observată la mai multe bănci centrale anul trecut, când s-a cumpărat o cantitate record de aur, pare să continue."

Privind în viitor, Hansen a sugerat că evenimentele cheie pentru preţul aurului vor fi minutele de miercuri de la ultima şedinţă a Rezervei Federale americane şi raportul de vineri privind locurile de muncă din SUA.

O mare parte din perspectivele din 2023 pentru pieţele globale depind de traiectoria politicii monetare, pe măsură ce băncile centrale reduc creşterea agresivă a ratelor dobânzilor din ultimul an, pe fondul încetinirii creşterii economice şi al posibilei recesiuni.

Totuşi, economiştii sunt împărţiţi cu privire la faptul dacă acest lucru va culmina cu reduceri de rate până la sfârşitul anului, deoarece se aşteaptă ca inflaţia să rămână cu mult peste intervalul ţintă în majoritatea economiilor majore.

Eric Strand, managerul fondului AuAg ESG Gold Mining ETF, a declarat luna trecută că anul 2023 va aduce un nou maxim istoric pentru aur şi începutul unei creşteri, preţul depăşind 2.100 de dolari pe uncie.

"Băncile centrale, ca grup, au continuat, de la marea criză financiară, să adauge din ce în ce mai mult aur în rezervele lor, un nou record fiind stabilit pentru [al treilea trimestru din] 2022", a spus Strand. „Credem că aurul va încheia anul 2023 cu cel puţin 20% mai sus."

Posibilitatea creşterii este confirmată şi de Juerg Kiener, director general şi director de investiţii la Swiss Asia Capital, care a declarat luna trecută pentru CNBC că actualele condiţii de piaţă le reflectă pe cele din 2001 şi 2008.

"În 2001, piaţa nu s-a mişcat doar cu 20 sau 30%, s-a mişcat mult, la fel şi în 2008, când am avut de fapt o scădere a vânzărilor pe piaţă şi revenirea stimulentelor, iar aurul a trecut de la 600 de dolari la 1.800 de dolari în scurt timp, aşa că eu cred că avem şanse foarte mari să asistăm la o mişcare majoră", a declarat Kiener la emisiunea "Street Signs Asia" de la CNBC, la sfârşitul lunii decembrie. "Nu va fi doar de 10 sau 20%, cred că va fi o mişcare care va atinge cu adevărat noi maxime."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici