Avansul creditului neguvernamental a încetinit în iulie

Avansul creditului neguvernamental a încetinit în iulie la 55,8%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, valoarea împrumuturilor ajungând la 178,69 miliarde de lei, iar componenta în valută continuă să aibă un ritm mai accelerat de creştere, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

12 afișări
Imaginea articolului Avansul creditului neguvernamental a încetinit în iulie

Avansul creditului neguvernamental a încetinit în iulie (Imagine: Mediafax Foto)

Creşterea creditelor acordate firmelor şi populaţiei a fost inferioară celei din iunie, când s-a situat la 63%.

Comparativ cu luna iunie, valoarea împrumuturilor a urcat cu 0,3%, însă în termeni reali a coborât cu 0,4%, informează BNR.

Componenta în monedă naţională a cunoscut o creştere de 39,4%, faţă de iulie 2007, la 81,98 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile în valută au urcat cu 73,2%, la 96,7 miliarde de lei.

Împrumuturile în valută acordate populaţiei s-au majorat cu 105,2%, la 48,52 miliarde de lei, în timp ce creditele în lei au avut un avans mult inferior, de 36%, la 39,29 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte creditele acordate persoanelor juridice, diferenţa între ritmul de creştere a componentei în valută şi a celei în monedă naţională nu a fost atât de diferită, prima urcând cu 49,6%, iar a doua cu 42,7%.

Faţă de luna iunie, creditul în lei a crescut cu 2,4% (1,7% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 1,5%. Exprimat în euro, împrumuturile în valută au urcat cu 1,6%.

Pentru componenta în lei, avansul faţă de iulie 2007 a fost, în termeni reali, de 27,8%. Exprimată în euro, creşterea creditului în valută a fost de 54,6%.

Creditul guvernamental, al administraţiei centrale, administraţiilor locale, administraţiilor sistemelor de asigurări sociale, a crescut în luna iulie cu 1,4%, faţă de iunie, la 11,22 miliarde de lei.

La finele lunii iulie, creditul guvernamental a urcat cu 38,9% (27,4% în termeni reali), comparativ cu perioada similară din 2007.

Masa monetară în sens larg era, la sfârşitul lunii iulie, de 161,29 miliarde de lei. Faţă de luna iunie, aceasta s-a diminuat cu 0,1%, în timp ce în termeni reali a coborât cu 0,8%, iar în raport cu iulie 2007 masa monetară a crescut cu 34,4% (23,2% în termeni reali).

Activele externe nete au scăzut în luna iulie cu 9,7%, la 14,59 miliarde de lei. Această evoluţie a fost rezultatul diminuării cu 14,3% a componentei "valute" şi al reducerii cu 4% a componentei "aur", pe seama reevaluării stocului de aur.

La nivelul autorităţii monetare, ieşirile de valută au fost reprezentate, în principal, de plăţile de rate şi dobânzi scadente la datoria publică externă, precum şi de plăţile către Comisia Europeană.

Activele interne nete
au crescut cu 0,9%, înregistrând nivelul de 146,7 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici