Avansul economic românesc, de peste trei ori mai mare decât media UE

Creşterea economică de 8,2% înregistrată de România în primul trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut, a fost de peste trei ori mai mare decât media din Uniunea Europeană şi se situează pe poziţia a doua într-un clasament format din statele UE, după Slovacia, potrivit datelor Eurostat.

11 afișări
Imaginea articolului Avansul economic românesc, de peste trei ori mai mare decât media UE

Avansul economic românesc, de peste trei ori mai mare decât media UE

Produsul Intern Brut (PIB) la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene a crescut în medie cu 2,5% în primele trei luni ale anului faţă de valoarea raportată la 31 martie 2007.

Economia Slovaciei a avut cel mai accentuat ritm de creştere din UE, de 8,7%, urmată de cea a României (8,2%), Lituania (6,7%), Polonia (6,4%) şi Cehia (5,4%).

La polul opus se află Italia (avans al PIB de 0,2%), Estonia (0,4%), Ungaria (0,7%) şi Portugalia (0,9%).

Eurostat precizează că nu au fost disponibile date privind creşterea economică din primul trimestru în şapte state UE, respectiv Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovenia şi Finlanda.

Valoarea estimată a PIB al României în primul trimestru a fost de 86,74 miliarde de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Calculată în monedă europeană, la cursul mediu al BNR pentru primele trei luni ale anului, PIB s-a situat la nivelul de 23,51 miliarde de euro.

În zona euro, avansul înregistrat în perioada analizată a fost de 2,2%.

Economiile principalilor parteneri comerciali ai UE, Statele Unite şi Japonia, au avansat cu 2,5%, respectiv 1,1% în primele trei luni ale anului faţă de perioada similară din 2007.

Faţă de finele anului 2007, PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,8%, faţă de o majorare cu 0,5% în trimestrul precedent.

Cele mai importante creşteri, la nivelul celor 27 de state membre, faţă de 31 decembrie, au fost înregistrate de investiţii, care a avansat cu 1%, şi de exporturi, care s-au majorat cu 1,7%. Importurile au urcat cu 1,1% la finele lunii martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici