Avertismentul celei mai mari bănci din Grecia: Riscul ieşirii din zona euro nu mai este doar teoretic. Măsura ar avea urmări dramatice

National Bank of Greece, cea mai mare bancă elenă, avertizează populaţia din Grecia că ieşirea din zona euro ar conduce la prăbuşirea nivelului de trai, scăderea cu peste jumătate a veniturilor şi creşterea abruptă a inflaţiei şi şomajului.

2410 afișări
Imaginea articolului Avertismentul celei mai mari bănci din Grecia: Riscul ieşirii din zona euro nu mai este doar teoretic. Măsura ar avea urmări dramatice

Avertismentul celei mai mari bănci din Grecia: Riscul ieşirii din zona euro nu mai este doar teoretic. Măsura ar avea urmări dramatice (Imagine: Shutterstock)

Instituţia de credit notează într-un raport că riscul ieşirii Greciei din zona euro nu mai este doar teoretic şi avertizează că urmările unei astfel de decizii ar fi dramatice.

Alegerile anticipate programate în Grecia pentru 17 iunie ar putea determina dacă statul va rămâne în zona euro cu preţul respectării măsurilor de austeritate convenite cu UE şi FMI.

"Ieşirea din zona euro ar conduce la un declin semnificativ al standardelor de viaţă ale cetăţenilor greci", se spune în raport.

Banca notează că venitul per capita s-ar prăbuşi cu cel puţin 55%, noua monedă s-ar deprecia cu 65% faţă de euro înainte să se stabilizeze, iar recesiunea, care durează deja de cinci ani, s-ar adânci cu 22%.

NBG anticipează că şomajul ar creşte la 34%, de la 22% în prezent, iar inflaţia ar urca de la 2% la 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici