Azerbaijanul, dispus să livreze României 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco - surse

România a primit din partea Azerbaijanului o ofertă de furnizare a 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco, aproape un sfert din capacitatea conductei, au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, surse din Ministerul Economiei.

31 afișări
Imaginea articolului Azerbaijanul, dispus să livreze României 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco - surse

Azerbaijanul, dispus să livreze României 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco - surse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Azerbaijanul a înaintat această ofertă", au spus sursele citate.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat, joi, la Black Sea Energy and Economic Forum, că o ţară capsică este dispusă să livreze această cantitate, cu condiţia ca Nabucco să se realizeze înaintea conductei South Stream.

"Avem o ofertă de la unul din statele din zona Mării Caspice, nu vă pot spune care, pentru că nu este diplomatic, pentru 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco. Condiţia este ca Nabucco să se facă înaintea South Stream. Suntem prima ţară din consorţiul Nabucco care are o astfel de ofertă", a spus joi Şerban.

Declaraţiile vin în contextul în care compania azeră de petrol Socar este în discuţii cu oficialii români pentru o serie de proiecte în sectorul energetic, precum preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom prin intermediul combinatului chimic Oltchim şi dezvoltarea împreună a unităţii de procesare a ţiţeiului, sau investiţia în unele depozite de stocare a produselor petroliere deţinute de Oil Terminal Constanţa.

Nabucco, proiect estimat la aproape opt miliarde de euro, vizează transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa şi este dezvoltat de un consorţiu la care participă şase companii, cinci din partea statelor de tranzit şi un partener strategic german, respectiv Transgaz Mediaş, Botas (Turcia), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).

Socar: Azerbaijan poate furniza circa 7 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco

Vicepreşedintele adjunct al companiei Socar, Vitali Bailarbaiov, a confirmat informaţiile, declarând că Azerbaijanul poate livra circa şapte miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco, atunci când şi dacă gazoductul va fi operaţional şi va avea clienţi

"Nu avem un angajament semnat cu consorţiul Nabucco, dar avem posibilitatea de livra în jur de şapte miliarde de metri cubi de gaze, dacă şi când acesta va fi operaţional şi va avea clienţi, şi dacă vom avea condiţii comerciale convenabile. Deci, dacă Nabucco se va face, noi putem să îl aprovizionăm cu această cantitate", a spus Bailarbaiov la Black Sea Energy and Economoc Forum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici