Banca americană JP Morgan vrea să patenteze un sistem de plăţi similar cu bitcoin

Banca americană JPMorgan Chase a aplicat în SUA pentru obţinerea unui patent pentru un sistem de plăţi similar în anumite privinţe cu moneda digitală bitcoin.

215 afișări
Imaginea articolului Banca americană JP Morgan vrea să patenteze un sistem de plăţi similar cu bitcoin

Banca americană JP Morgan vrea să patenteze un sistem de plăţi similar cu bitcoin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La fel ca bitcoin, sistemul JPMorgan ar permite utilizatorilor să efectueze plăţi electronice anonime pe internet, fără să fi nevoiţi să-şi dezvăluie numele, numărul contului sau să plătească comisioane, arată documentele depuse pentru obţinerea patentului, potrivit cotidianului Financial Times.

Cererea JPMorgan pune în lumină cursa dintre marile bănci, operatorii de carduri şi companii precum Google, Apple şi PayPal, toate dornice să obţină un profit cât mai mare pe piaţa în expansiune a serviciilor de plăţi online.

Companiile active în mod tradiţional în sectorul financiar trebuie să concureze cu monede virtuale, pe care unele persoane le consideră sisteme alternative de plată viabile, capabile să rivalizeze în viitor marile bănci şi companii de carduri.

JPMorgan afirmă în aplicaţia pentru patent - depusă în 1999 dar actualizată recent - că noile sisteme de plată vor concura cardurile ca principală modalitate de efectuare a tranzacţiilor online.

Unii consideră, însă, că banca vrea să obţină patent pentru tehnologii de plată care împrumută din caracteristicile bitcoin, până în prezent cea mai cunoscută monedă digitală.

Preţul bitcoin a crescut puternic în acest an, la peste 1.200 de dolari, dar înregistrează o volatilitate foarte puternică.

Sistemul JPMorgan prevede crearea de "bani virtuali" care vor fi păstraţi într-un portofel online, asemănător cu fişierele utilizate pentru bitcoini.

Metoda băncii vizează, de asemenea, înfiinţarea unui registru public al tranzacţiilor realizate utilizând această tehnologie - caracteritică din nou similară bitcoin.

Criticii bitcoin au subliniat că acţiunea JPMorgan scoate în evidenţă vulnerabilităţile monedei digitale în faţa imitatorilor. Au apărut deja noi monede digitale, care încearcă să îmbunătăţească aspecte ale bitcoin percepute ca deficitare.

O persoană informată asupra patentului original al JPMorgan a declarat că banca a introdus prima dată ideea plăţilor anonime în 2003, iar acest aspect a continuat să fie discutat intern în cadrul băncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici