Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei au creat o linie de finanţare bilaterală de până la 45 miliarde euro

Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei au înfiinţat o linie bilaterală de swap valutar, prin care BCE va putea accesa până la 350 miliarde yuani (42,3 miliarde euro), iar banca centrală chineză 45 miliarde euro, semnalând relaţiile economice tot mai strânse dintre cele două pieţe.

158 afișări
Imaginea articolului Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei au creat o linie de finanţare bilaterală de până la 45 miliarde euro

Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei au creat o linie de finanţare bilaterală de până la 45 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul este valabil timp de trei ani şi va fi tratat de BCE ca linie de finanţare pentru acces rapid la lichiditate, potrivit unui comunicat transmis joi de instituţia de supraveghere de la Frankfurt.

Astfel, BCE va putea accesa lichiditate de până la 350 miliarde yuani (echivalentul a 42,3 miliarde euro), iar banca centrală a Chinei poate trage până la 45 miliarde euro.

"Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei au convenit stabilirea unui aranjament bilateral de swap monetar pentru a cumpăra şi răscumpăra yuani chinezeşti şi euro una de la cealaltă. Acordul de swap, care va fi valid pentru o perioadă de trei ani, va avea un volum maxim de 350 miliarde yuani atunci când BCE va accesa fonduri în monedă chineză, respectiv 45 miliarde euro atunci când vor fi furnizate fonduri Băncii Populare a Chinei", se arată în comunicatul BCE.

Linia de finanţare a fost creată în contextul creşterii rapide a relaţiilor biletarale comerciale şi investiţionale între zona euro şi China şi va contribui la asigurarea stabilităţii pieţelor financiare, potrivit BCE.

Acordul a fost stabilit la nivelul Eurosistemului, iar toţi participanţii vor avea acces la noua resursă prin intermediul băncilor centrale naţionale, se mai spune în comunicat. Băncile europene pot conta astfel pe accesul la lichiditate suficientă în monedă chneză.

BCE are deja în derulare linii bilaterale de swap valutar cu SUA, Marea Britanie, Canada şi Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici