Banca Mondială avertizează că economia globală are un viitor sumbru. Inegalitatea ar fi o cauză majoră

  • Economia globală se confruntă cu o „perspectivă sumbră”, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.
  • Cele mai recente prognoze ale organizaţiei sale prezic că creşterea globală va încetini cu 4,1% în acest an de la 5,5% cât a fost în 2021.
  • Perspectivele sumbre privind statele sărace ar putea provoca insecuritate globală.
644 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială avertizează că economia globală are un viitor sumbru. Inegalitatea ar fi o cauză majoră

Sursa Foto- Flikr

Economia globală se confruntă cu o „perspectivă sumbră”, a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, în timp ce replicile pandemiei continuă să afecteze creşterea economică– în special pentru ţările sărace, informează BBC.

Cele mai recente prognoze ale organizaţiei sale prezic că creşterea globală va încetini cu 4,1% în acest an de la 5,5% cât a fost în 2021.

Acesta a atribuit încetinirea ameninţărilor virale, a reducerii ajutorului guvernamental şi a unei reveniri iniţiale a diminuării cererii.

Dar Malpass a spus că cea mai mare îngrijorare a lui este creşterea inegalităţii globale.

Problema gravă este inegalitatea care este încorporată în sistem”, a spus el pentru BBC, menţionând că ţările mai sărace sunt deosebit de vulnerabile la pagubele economice cauzate de eforturile de combatere a inflaţiei.

„Perspectivele pentru ţările mai sărace sunt tot mai sumbre. Asta provoacă insecuritate”.

Până în 2023, activitatea economică din toate economiile avansate, cum ar fi SUA, zona euro şi Japonia, este probabil să se redreseze după lovitura dată de pandemie, a spus banca.

Dar producţia din ţările în curs de dezvoltare şi emergente este de aşteptat să rămână cu 4% mai mică decât era înainte de Covid.

„Problema cu majorarea ratelor este că îi răneşte pe oamenii care au nevoie de bani cu rată variabilă... şi de obicei sunt afaceri noi, afaceri deţinute de femei, afaceri din ţările în curs de dezvoltare”, a spus domnul Malpass.

Separat, Forumul Economic Mondial a avertizat că redresările economice divergente îngreunează colaborarea în provocări globale precum schimbările climatice.

„Extinderea disparităţilor în interiorul şi între ţări nu numai că va face mai dificilă controlarea pandemiei, dar va risca şi să blocheze, dacă nu să inverseze, acţiunile comune împotriva ameninţărilor pe care lumea nu îşi poate permite să le ignore”, a declarat Forumul Economic Mondial în raportul său anual privind riscurile global. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici